'D66 wil een VN-vredesmacht in Libië'

Nederland moet andere landen ervan zien te overtuigen dat er blauwhelmen moeten worden gestuurd naar Libië. Dat vindt D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold.

 

 Als er een VN-vredesmacht in Libië zou komen, zou ook Nederland zijn steentje moeten bijdragen. Dat zei Pechtold bij de presentatie van een rapport over de hervormingen in de Arabische regio.

Volgens Pechtold gaat de NAVO-missie in Libië niet ver genoeg. VN-militairen zouden een eventuele wapenstilstand kunnen controleren. Hij vindt dat Nederland meer moet doen tegen de "humanitaire ramp" die Khaddafi in zijn land aanricht. Pechtold zal het kabinet oproepen een voortrekkersrol te spelen om in de EU en de VN aan te dringen op een nieuwe VN-resolutie.

Regeringspartij VVD vindt het veel te vroeg om over een vredesmissie te spreken. Het kabinet blijft tot eind september met zes F-16-gevechtsvliegtuigen en een mijnenjager meedoen aan de NAVO-missie in Libië.

Bron:  politiekentwitter.nl en RTLNIEUWS.NL , 6 juni

Commentaar

Een goed initiatief van Alexander Pechtold. Wat mij betreft zou een VN-, NAVO- of EU-vredesmacht nu al kunnen worden uitgezonden teneinde juist een wapenstilstand tebereiken.

De huidige NAVO-luchtaanvallen blijken niet het gewenste resultaat te leveren, leiden onherroepelijk tot meer burgerslachtoffers en kunnen op den duur averechts werken:

 

..If the war in Libya is resolved in the next month or so, perhaps by African Union intervention, then these criticisms will probably recede. If not, and the war drags on for many months, then the impact is likely to grow. Moreover, the Gaddafi regime knows that time is on its side. NATO is therefore facing a dilemma – the extent of which is hardly appreciated among the western political classes.

Bron: Paul Rogers, Oxford Research Group

 

Advertenties

7 thoughts on “'D66 wil een VN-vredesmacht in Libië'

 1. Het gewenste resultaat is door het vliegverbod boven Libië al bereikt: geen bombardementen door Kadhafi op de eigen bevolking. Verder is de beste strategie om de Libiërs het zelf te laten uitvechten. Interventie zal zich tegen de bemoeizucht keren en werkt contraproductief. Het verzet in Libië heeft bovendien nooit om een interventie gevraagd.
  Jammer dat D66 zo’n oorlogszuchtige partij is. Ze steunden ook al het voorstel om manschappen naar Kunduz te sturen. Net voordat Obama besluit om 10.000 man terug te trekken. Lekker stoer (en stom) van Nederland.

 2. @ J.Jan Willem van Waning:
  Het artikel van Rogers is van mei 2011 en is daarmee alweer gedateerd. De laatste weken maken de rebellen wel degelijk vorderingen nabij Misrata en in de bergdorpen ten zuidwesten van Tripoli. Dat er pas sinds twee weken verandering in de frontlinies komt doordat Gadaffi nog genoeg reserves had. Overgelopen officieren schatten eind mei echter in dat er nog maar 20% van de oorspronkelijk slagkracht over is. De reserves raken op en sindsdien zijn de protesten weer opgelaaid in gebieden die eerst nog onder controle waren gebracht, zoals Zwaiyah en Tripoli, maar ook in een stad als Sabha, dat tot voor kort als een echt Gaddafi-bolwerk gold.
  @őszibarack:
  Hoezo zal interventie contraproductief zijn? Het verzet in Libië heeft trouwens wel om een interventie gevraagd, net als de Arabische Liga overigens. De NTC vindt zelfs dat de NAVO te weinig doet.
  "The National Transitional Council in Benghazi asked for international support and has been vocally appreciative of coalition efforts, though Chairman Mustafa Abdul Jalil complained to Al Jazeera during the Second Battle of Benghazi about perceived delays in action by the combined air forces, saying, "The international community is late in intervening to save civilians from Gaddafi’s forces." The militia has taken advantage of coalition airstrikes, retaking Ajdabiya, Brega, Uqayla, and Ras Lanouf on its push westward from Benghazi. A spokesman for the council said representatives of the interim government are consulted by military commanders of the coalition forces in an effort to coordinate airstrikes with militia movements and local intelligence." Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/International_reactions_to_the_2011_military_intervention_in_Libya#Non-UN_member_governments

 3. @Ferry
  In de Founding Statement of the Interim Transitional National Council (TNC) van 5 maart 2011 luidt het:Finally, even though the balance of power is uneven between the defenceless protestors and the tyrant regime’s mercenaries and private battalions, we will relay on the will of our people for a free and dignified existence. Furthermore, we request from the international community to fulfil its obligations to protect the Libyan people from any further genocide and crimes against humanity without any direct military intervention on Libya soil.
  (http://www.ntclibya.org/english/founding-statement-of-the-interim-transitional-national-council/)

 4. @őszibarack:
  Je kunt dat statement niet los zien van de vorderingen die de rebellen voorafgaand aan 5 maart maakte. In enkele dagen werden Ajdabiya, Brega, Ra’s Lanuf en Bin Jawad van Gaddafi-troepen bevrijd, vooral omdat die met veel te weinig waren. Toen leek het erop dat de rebellen zonder enige hulp binnen twee weken geheel Libië hadden bevrijd. Ondertussen mobiliseerde Gaddafi zijn leger en rukte het bijna even snel weer op als de rebellen hadden gedaan. Inmiddels was het duidelijk dat de rebellen geen schijns van kans hadden en sindsdien zijn zij van mening veranderd. Het is dan ook niet toevallig dat het stuk dat ik geciteerd heb gebaseerd is op artikelen van eind maart.

 5. Leuk idee, van D66. Meedoen, natuurlijk, goed voor het imago van Nederland, helemaal mee eens.
  En nu maar afwachten of deze zelfde partij ook openlijk tegen verdere bezuinigingen op defensie is.
  Ik verwacht van niet. Mooi weer spelen, ja, maar eerlijk de consequenties trekken, ho maar.
  Kortom, echt politiek gepraat. Woorden maar geen daden.
  Nubbynibbitz

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s