'De Volkskrant ontslaat in stilte zijn onafhankelijk ombudsman' (NRC H)

Hoewel ongebruikelijk dat een hoofdredacteur kritiek levert op een ‘collega’-hoofdredacteur,

was ik het volkomen eens met het commentaar van Folkert Jensma, hoofdredacteur NRC H,

op 11 maart.

 

Nu meldt Jensma op zijn NRC H site ‘De Volkskrant ontslaat in stilte zijn onafhankelijke ombudsman’.

 

Als (ook) lezer van de Volkskrant, heb ik het altijd gewaardeerd dat deze krant zulk een objectieve ombudsman had die nooit schroomde kritiek uit te oefenen ook op zijn eigen krant.

 

Dit bleek o.a. bij de uiterst kwalijke Canard met pagina-breed uitgemeten, volstrekt ongegrond gebleken, ‘martel’-aantijgingen tegen onze Mariniers in Irak in 2007.

 

De Volkskrant’s nieuwe hoofdredacteur Philippe Remarque zegt in een vraaggesprek hierover:

 

“We hadden toen een goed verhaal, hebben er alleen een te enthousiaste kop boven gezet. Daar breng je de krant veel schade mee toe. Voor zulke dingen probeer ik goed op te passen.’

 

Enkele weken geleden stortte de Volkskrant zich met hernieuwde moed op ‘Misstanden bij de Koninklijke Marine’. De hele voorpagina van ‘het Vervolg’ van 5 maart was gevuld met een foto van twee fregatten liggend in de haven van Den Helder, onder de vette Kop:

 ‘Misstanden en zelfverrijking bij de Koninklijke Marine’.

 

Het onderdeel waar de misstanden plaats vonden ressorteert echter sinds 2004

rechtstreeks onder de Defensie Materieel Organisatie (DMO), dat naast de KM

rechtstreeks onder de ambtelijke en politieke leiding van het ministerie van Defensie valt.

 

(Als oud-marineman ben ik geneigd te denken dat de in 2004 genomen beslissing om dit onderdeel uit de KM-organisatie te halen, verkeerd is geweest).

 

Gaandeweg is men bij de Volkskrant er ook achter gekomen dat de leiding van de KM

niet verantwoordelijk is voor het kwalijke reilen en onprofessioneel zeilen bij de DMO, maar een correctie, laat staan excuses, heb ik nog niet gelezen.

 

Philippe Remarque, de ‘martel’-artikelen waren geen ‘goed verhaal’ en bij de zogenaamde ‘misstanden bij de KM’ heeft u allerminst ‘goed opgepast’.

 

Thom Meens, dank voor je onafhankelijke oordelen en veel succes en plezier in je volgende functie!

 

 

Het dagblad De Volkskrant heeft zijn ombudsman Thom Meens in stilte ontslagen. De opdracht van de Haagse kort gedingrechter om de arbeidsverhouding te herstellen heeft niets opgeleverd. Tussen de journalist en het dagblad is een vaststellingsovereenkomst gesloten met een financiële afwikkeling en een zwijgafspraak. Meens laat weten ‘niet te mogen mopperen’, maar nu wel snel nieuw werk te moeten gaan zoeken. Hij wil geen toelichting geven. De Volkskrant heeft vorige week in de krant alleen laten weten dat er half mei een opvolger begint. Over het arbeidsconflict met Meens noch over het kort geding heeft de hoofdredactie de eigen lezers ingelicht. Het conflict tussen de ombudsman en de leiding van de krant is verder vrijwel onopgemerkt gebleven. Alleen de website van Villamedia besteedde er aandacht aan, na publicatie op dit blog.


Begin maart lekte uit dat de Haagse kantonrechter in een kritische uitspraak de leiding van het dagblad had opgedragen de relatie met de journalist te herstellen. De leiding van de krant zou het conflict op de spits hebben gedreven, te veel haast hebben gemaakt en onzorgvuldig zijn omgegaan met een redacteur die een ‘onberispelijke staat van dienst’ had. Het conflict ging volgens de uitspraak over de datum waarop Meens een volgende functie zou aanvaarden. De krant, ooit ontstaan uit de arbeidersbeweging, had ook aanstoot genomen aan het feit dat de journalist zich had laten bijstaan door de Nederlandse Vereniging van Journalisten.


De ombudsman had als taak bij de Volkskrant de journalistieke inhoud van de krant te beoordelen volgens de normen van het stijlboek. Wekelijks beantwoordde hij klachten van lezers, onderzocht journalistieke kwesties en gaf oordelen over het handelen van individuele journalisten, deelredacties en incidenteel de hoofdredactie.

 

Advertenties

3 thoughts on “'De Volkskrant ontslaat in stilte zijn onafhankelijk ombudsman' (NRC H)

  1. Die ‘zwijgafspraak’ typeert deze krant die immers een broertje dood heeft aan transparantie en openheid en die onwelgevallige meningsuitingen naar believen onderdrukt. Thom Meens heeft tegen die ondemocratische en ongrondwettelijke praktijken van zijn krant niets kunnen of willen uitrichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s