'Afghanistan: between war and politics' (Paul Rogers in openDemocracy)

Ondanks Obama’s ‘surge’ van extra militairen en intensievere aanvallen op Taliban-leiders,  
zijn de politiek-militaire ontwikkelingen in Afghanistan niet gunstig voor het Westen.

De Taliban heeft een uitgebreid voorjaarsoffensief aangekondigd.

Obama wil in de aanloop van zijn beoogde herverkiezing in 2012 op een binnenlands-politiek aanvaardbare wijze de Amerikaanse militairen geleidelijk aan terugtrekken, maar het is de vraag of eind 2014 de verantwoordelijkheid voor de veiligheid kan worden overgedragen aan de Afghaanse regering en strijdkrachten.

Amerika voert geheime onderhandelingen met de Taliban, maar moet ook rekening houden met de, onderling verschillende, belangen van Pakistan, Iran, China, Rusland en India.

Paul Rogers geeft weer een heldere evaluatie van de situatie en de ontwikkelingen.

Afghanistan op deze blogsite

Advertenties

2 thoughts on “'Afghanistan: between war and politics' (Paul Rogers in openDemocracy)

 1. Ik mis in het verhaal van Rogers de invloed van de Arabische wereld. Zijn verhaal is traditioneel machtspolitiek. De Arabische volkeren laten een streven naar en strijd voor democratie zien. Daarbij blijkt dat terroristische groeperingen als Al Qaida eigenlijk weinig invloed hebben.
  Nu zijn de Arabieren in overgrote meerderheid moslims. De gebeurtenissen in de Arabische wereld zullen van invloed zijn op andere islamitische totalitaire landen. Het is verre van nodig voor het Westen om een militaire dam op te werpen tegen Al Qaida. Als het Westen zich niet of nauwelijks bemoeit met Afghanistan, bestaat een grote kans dat de Afghanen het voorbeeld van Tunesiërs, Egyptenaren, Jemenieten en Syriërs, om de meest pregnante gevallen te noemen, gaan volgen.

 2. @ őszibarack
  Inderdaad betrekt Paul Rogers in dit artikel niet de invloed van de ‘Arabische lente’.
  Hij doet dit wel in andere bijdragen, bijv. in ‘Libya: the Washington-London dilemma’http://www.opendemocracy.net/paul-rogers/libya-washington-london-dilemma ,
  waarin hij concludeert:The wars in Afghanistan and Iraq have had appalling human consequences. But their damage goes far wider, for they have made genuine international cooperation in pursuit of shared human interests – including the “responsibility to protect” – much more difficult. In the absence of a sudden capitulation by Libya’s regime, the costs of this damage may continue to be demonstrated in the coming days and weeks.
  Het is politiek en militair moeilijk voor het Westen om zich snel terug te trekken uit Afghanistan, maar dat Obama en de NAVO hun bemoeienis aldaar zo spoedig als mogelijk willen afbouwen, is zeker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s