VN resolutie tegen Kadhafi lijkt al positief effect te hebben

De zojuist door de VN Veiligheidsraad aangenomen resolutie om, met gebruik making van ‘alle noodzakelijke middelen’ m.u.v. een invasie, de opstandige bevolking in Libie te beschermen, lijkt al te hebben geleid tot het stopzetten van aanvallen door Kadhafi’s strijdkrachten.

Kadhafi lijkt een staakt het vuren te hebben afgekondigd voor zijn strijdkrachten en heeft gevraagd om een VN ‘fact finding’ missie naar Libie.

In Benghasi is het nieuws vanuit de VN met gejuich ontvangen.

Ondertussen wordt binnen de NAVO en EU koortsachtig overlegd over evt. deelname aan de uitvoering van de VN-resolutie.

Zou deze VN resolutie van historische betekenis kunnen zijn in de zin dat zij verder bloedvergieten heeft voorkomen en de Arabische revolte heeft ondersteund?

Mocht Kadhafi onverhoopt toch doorgaan met zijn aanvallen op de opstandelingen, dan kan dat betekenen dat ook Nederland, als NAVO- en EU-lid, zich in oorlog gaat bevinden met Libie.

Een ‘interessante’ gedachte voor het, nog niet geheel gerust, slapen gaan.

Om de ontwikkelingen te blijven volgen:

Volkskrant dossier

The Guardian

NATO Newsroom

European Union

BBC/Africa

Aljazeera/Africa

New York Times/Middle East (met kaart van Libie)

Het is vooral Secretary of State Hillary Clinton geweest die bij president Obama heeft bereikt dat hij zulk een vergaande VN/VR-resolutie heeft geinitieerd cq gesteund.

TWEEDE KAMER NEEMT D66/GL MOTIE AAN OVER BELANG NO-FLY ZONE BOVEN LIBIE (17 maart)

Een motie van Wassila Hachchi (D66) en Arjen ElFassed (GroenLinks) die de regering oproept de wenselijkheid van een no-fly zone boven Libië te benadrukken, is vanmiddag aangenomen in de Tweede Kamer. De Kamerleden zeggen dat het instellen van een no-flyzone “levensreddend” kan zijn.

 

Een goed initiatief van deze fracties!

 

Hr. Ms. De Ruyter en F-16’s inzetten voor effectueren vliegverbod boven Libie?

 

Het luchtverdedigings- en commandofregat wordt door zijn zusterschip Hr.Ms.Tromp afgelost

al leider van de actie Ocean Shield ter bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië.

Met zijn moderne radar, luchtverdedigingsraketten en anti-schipraketten, is het schip

uitermate geschikt voor het deelnemen aan de uitvoering van het vliegverbod boven Libie. 

Advertenties

4 thoughts on “VN resolutie tegen Kadhafi lijkt al positief effect te hebben

 1. Kadhafi heeft het staakt het vuren op de avond van 16 maart 2011 als mogelijkheid geopperd, en op dat moment was er nog geen sprake van een VN resolutie. Op dat moment werd een VN resolutie zelfs "niet reëel" geacht. Uit bovenstaand verhaal zou men kunnen opmaken dat de opstandelingen in Benghasi het "aanbod" van Kadhafi met gejuich hebben ontvangen, maar dat is uiteraard niet juist; zij hebben de VN resolutie met gejuich ontvangen. Dit betekent dat vele opstandelingen die de moed al (bijna) hadden laten zakken, weer nieuwe moed hebben gekregen.
  Het laatste bericht is dat de regering-Kadhafi de VN heeft gevraagd om een gesprek, aangezien men behoefte heeft aan duidelijkheid m.b.t. de technische implementatie van de VN resolutie. Met andere woorden: ze willen weten wat precies wel en niet wordt getolereerd door de VN.

 2. Ik vind het allemaal uitermate onredelijk en volstrekt irrationeel. Dat een partij als D66, die een redelijk alternatief wilde zijn, op zo een onverstandige manier te werk gaat verbaast me. Emoties worden boven nuchter, afstandelijk gedrag geplaatst.
  Primitief moralisme dat chaos, wanorde en inconsequent gedrag aanmoedigt zal nooit tot een redelijke vorm van democratisch bestuur leiden.
  Het feit dat opnieuw Amerika en Engeland als niet door anderen gecontroleerde politieagenten gaan optreden betekent een indirecte goedkeurig van het optreden in IRAK en AFGHANISTAN. Wat hier op dit blog ooit ‘slecht’ werd genoemd is nu wit gewassen. Hetgeen de morele zeggingskracht van de blogjes terugbrengt tot nul.
  Redelijkheid eist kiezen voor principes. Ook wanneer de principes goedkoop moralisme ("ik vind dit een duivelse man") veroordelen.
  GLEN GREENWALD zegt het volgende (16-3-2010):http://www.salon.com/news/opinion/glenn_greenwald/2011/03/16/various_matters/index.html
  Obviously, a strong humanitarian appeal can be crafted in support of military intervention in Libya. Any decent human being would loathe Moammar Gadaffi and find his attacks on his unarmed population to be repulsive. But exactly the same could be said — and was constantly said — about the Taliban and Saddam Hussein.
  Humanitarianism is the pretty package in which every new war is wrapped. That’s just the Manichean propaganda tactic needed to induce public support for killing human beings: it’s justified because we’re there to destroy Evil and do Good. Wars can sometimes incidentally produce humanitarian benefits, but that isn’t the real aim of war. We can (perhaps) remove Gadaffi from power, but we’ll then up defending and propping up (and thus be responsible for) whatever faction will heed our dictates and serve our interests regardless of their humanitarian impulses..

 3. NRC live pagina over LIbië:http://www.nrc.nl/nieuws/2011/03/18/live-westen-klaar-voor-militair-ingrijpen-in-libie/#more-51400
  Daarin (o.a.):
  Update 11:14 Er zijn gevechten uitgebroken tussen troepen van Gaddafi en rebellen in Zenten en Nalout, in het westen van het land. (AFP)
  Update 11:12 Bij de aanval op Misurata zijn zeker vier doden gevallen en zeventig gewonden. (Al Arabiya)
  Update 10:52 Rebellen in Misurata melden dat Gaddafi de stad met zwaar geschut bombardeert, de hevigste beschieting sinds het begin van de opstand. “Er zijn sinds zeven uur vanmorgen (zes uur Nederlandse tijd) bombardementen geweest. Ze bombarderen huizen, het centrum, alles,” vertelt een ooggetuige aan de telefoon. (Reuters)
  Update 9:54 Een ooggetuige in Misurata laat weten dat tanks en troepen van Gaddafi het centrum proberen binnen te dringen. De laatste uren wordt de stad beschoten door tanks en het aantal slachtoffers stijgt. Volgens de ooggetuige probeert Gaddafi burgers in de stad als menselijk schild te gebruiken tegen een eventeuele aanval van buitenlandse strijdkrachten. (Al Jazeera)
  Update 9:39 Saif al-Islam verklaart dat ‘anti-terreurtroepen’ zullen worden ingezet in Benghazi om ‘de rebellen te ontwapenen’. (Al Jazeera)
  Update 9:37 Saif al-Islam Gaddafi (zoon van kolonel Gaddafi) zegt dat Libië troepen rond Benghazi zal inzetten, maar de stad niet binnen zal gaan. (Al Jazeera)
  Update 9:36 Gaddafi bombardeert Misurata met zwaar geschut. (Reuters)

 4. Zijn we toch verdorie door zo’n VN-resolutie weer een stapje vooruit gegaan op onze menselijke morele ladder!. We hadden al de notie dat mensenrechten binnen landsgrenzen gelden en beginnen nu door te krijgen dat we mensenrechten (en hun zelfverdediging) ook internationaal kunnen aanpakken. Ik heb zelfs het goodfeeling gevoel dat dit een enorme morele stap vooruit is. Alhoewel bij ons mensen moet je iedere keer maar weer afwachten, wat we er van terecht brengen……..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s