Kamer neemt D66/GL motie aan over belang no-fly zone boven Libie

Een motie van Wassila Hachchi (D66) en Arjen ElFassed (GroenLinks) die de regering oproept de wenselijkheid van een no-fly zone boven Libië te benadrukken, is vanmiddag aangenomen in de Tweede Kamer. De Kamerleden zeggen dat het instellen van een no-flyzone “levensreddend” kan zijn.

Een goed initiatief van deze fracties!

Hopelijk is het niet te laat, want Gaddafi beweert Benghasi binnenkort in te zullen nemen.

Vanavond wordt in de VN Veiligheidsraad gestemd over een Frans/Brits/Amerikaanse resolutie die veel verder gaat dan alleen het instellen van een no-flyzone. Alleen een invasie wordt niet overwogen. 

Uit: NRC.nl:

De troepen van Gaddafi staan volgens de propagandistische staatstelevisie aan de poorten van de stad Benghazi, het laatste belangrijke oppositiebolwerk in Libië. Mocht het tot een treffen komen, dan vindt daar de beslissende slag plaats tussen de regeringstroepen en de opstandelingen.


De berichten dat de troepen van Gaddafi Benghazi bijna hebben bereikt, komen van de Libische staatstelevisie. Zoals altijd in tijden van oorlog, betreft dit propaganda. Het is moeilijk te controleren wat er zich daadwerkelijk afspeelt, omdat er nog weinig onafhankelijke journalisten in de buurt van de gevechten zijn. Journalisten zijn ook doelwit, getuige ook de verdwijning van vier journalisten van The New York Times. nrc.nl probeert in dit liveverslag alle bronnen in kaart te brengen.


Update 16.38 uur: Mogelijke betrokkenheid van Arabische landen bij militaire actie tegen Gaddafi wordt momenteel besproken, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.


Update 16.33 uur: De VS wil dat de Verenigde Naties niet alleen akkoord gaat met een no-flyzone, maar ook met luchtaanvallen tegen Libische tanks en zware artillerie steunt, aldus Amerikaanse functionarissen tegenover persbureau Reuters.


De overgang naar een hardere houding ten gunste van de militaire actie komt na een lange interne discussie binnen de regering-Obama en nadat de Libische oppositie vandaag vroeg om onmiddellijke hulp aan de opstandelingen.


Update 16.28 uur: Volgens de VS kan een no-flyzone boven Libië “een belangrijk, positief en praktisch” effect hebben, maar blijft het noodzakelijk om ook andere maatregelen te overwegen.


Frankrijk vertrouwt op voldoende steun voor militair ingrijpen Libië, VN-resolutie vanavond in stemming
Update 16.14 uur: Frankrijk meent dat het voldoende steun kan krijgen in de VN-Veiligheidsraad om een resolutie aan te nemen die militaire interventie in Libië mogelijk maakt.


Frankrijk verwacht steun van Groot-Brittannië, mogelijk de VS en een of meer Arabische staten, zo laat een Franse diplomatieke bron weten.


“Het zou verrassend zijn als er een veto komt van een van de permanente leden. Wij zijn ervan overtuigd dat we de negen stemmen hebben,” vertelde de bron bij een briefing met verslaggevers. “Zodra de resolutie in stemming is gebracht, kan een operatie binnen enkele uren van start gaan.”


Update 16.08 uur: Volgens secretaris-generaal van de NAVO is het nog niet te laat om in te grijpen in Libië. Maar veel hangt volgens hem af van de VN.


Update 16.05 uur:Frankrijk wil vanavond om 23.00 uur stemmen over een no-flyzone boven Libië. Dat meldt Reuters..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s