Nederland weigert bezoek Israelische burgemeesters uit bezet gebied

Een voorgenomen bezoek aan Nederland door een delegatie van Israelische burgemeesters is door ons demissionair kabinet geweigerd omdat er ook burgemeesters uit bezet gebied deel van zouden uitmaken.

Commentaar: Een volstrekt juiste beslissing die minister Verhagen pijn zal hebben gedaan en Wilders een woedeaanval zal hebben bezorgd.

Gush Shalom blames Israeli leaders for Dutch rejection (The Jerusalem Post, 19 Sept.)

Israeli left-wing peace advocacy group Gush Shalom on Sunday wrote to Prime MinisterBinyamin Netanyahu in response to the Dutch government’s cancellation of a planned tour of Israeli council heads in the Netherlands due to the participation of representatives from settlements in the West Bank.

"The Dutch decision is an unmistakable warning sign, written on the wall. It is but a small sample of what we can expect should you give in to the pressure of the settlers and their helpers and decide next week to resume settlement construction in the occupied territories," Gush Shalom told the prime minister..


The European Union has in the past taken similar measures against manufacturers in the settlements, academic institutions, and construction companies, but this was reported by Army Radio to be the first time that the EU took a hard line with representatives of Israeli local councils. The Foreign Ministry said that the decision was "without doubt political, superfluous, damaging, and we hope that the last word on the subject has not yet been said."  

However, it was reported that Israeli diplomats were unable to repair the situation. A meeting between the Israeli ambassador in Holland with the deputy director-general of the Dutch Foreign Ministry did not prevent the cancellation, and Deputy Foreign Minister Danny Ayalon’s intervention was unable reinstate the planned visit.

Advertenties

10 thoughts on “Nederland weigert bezoek Israelische burgemeesters uit bezet gebied

 1. Sjongejonge Jan-Willem, je buigt de waarheid wel een beetje, is het niet? "Een voorgenomen bezoek aan Nederland door een delegatie van Israelische burgemeesters is door ons demissionair kabinet geweigerd omdat er ook burgemeesters uit bezet gebied deel van zouden uitmaken. "
  Ons kabinet heeft zich hier helemaal niet over uitgesproken, dus dat deel van je verhaal klopt alvast voor géén meter.
  Dit is wat de VNG zelf erover zegt:
  "De VNG is niet bereid een werkbezoek te organiseren voor een delegatie van Israëlische burgemeesters. De VNG heeft dit besloten omdat, door de samenstelling van het gezelschap, de reis politiek gevoelig ligt. Onder de deelnemers aan het bezoek zouden ook bestuurders van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever aanwezig zijn.
  De VNG organiseert op reguliere basis werkbezoeken voor buitenlandse bestuurders die kennis willen nemen van het lokaal bestuur in Nederland.
  In eerste instantie was positief op het verzoek vanuit Israel gereageerd. Een week geleden werd de VNG door het ministerie van BZ geïnformeerd dat aan de delegatie ook bestuurders van Israëlische nederzettingen zouden deelnemen.
  De VNG onderhoudt zeer goede banden met zowel de Israëlische vereniging van gemeenten als met de Palestijnse vereniging van gemeenten. Omdat de Israëlische nederzettingen een van de grootste strijdpunten tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit vormen en op dit moment ook in de onderhandelingen tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit worden besproken, zou de VNG in het conflict worden betrokken door aan een dergelijk werkbezoek mee te werken.
  Omdat de VNG haar neutraliteit ten aanzien van zowel Israel als de Palestijnse Autoriteit wil benadrukken is van de organisatie afgezien. "

 2. @ Mike Bing, dank voor je aanvullende informatie.
  Maar wat betreft het feit dat ons kabinet zich niet zou hebben uitgesproken over deze kwestie, ben ik het niet met je eens. Duidelijk blijkt de interventie van onze minister van BUZA – altijd namens het kabinet – op basis van een waarschuwing van onze ambassade in Israel.
  (1) De onderkop van het artikel in JPost luidt:
  ‘To Local Government Association head: "Your association fully earned the public humiliation of the Dutch Government refusing its delegation."
  En verderop in het artikel staat:: ‘Gush Shalom also wrote a barbed letter to the head of the Local Government Association Shlomo Buhbut on Sunday, blaming him for the Dutch government’s cancellation of the the visit…’
  ‘..The tour was slated to take place next month, and was already finalized by local authorities in the Netherlands. However, it was reported that after the identity of the participants reached the Dutch foreign ministry, the tour was canceled… ‘
  ‘..However, it was reported that Israeli diplomats were unable to repair the situation. A meeting between the Israeli ambassador in Holland with the deputy director-general of the Dutch Foreign Ministry did not prevent the cancellation, and Deputy Foreign Minister Danny Ayalon’s intervention was unable reinstate the planned visit.’
  (2) De VNG kwam tot haar beslissing nadat zij door ons ministerie van BUZA is ‘geinformeerd’ over de samenstelling van de Israelische delegatie. Dit informeren was uiteraard bedoeld om het bezoek af te doen zeggen.
  Inmiddels zijn er vanuit de Tweede Kamer vragen gesteld over dit onderwerp. De antwoorden daarop zullen ongetwijfeld het EU-beleid in deze verklaren.

 3. Weer een verdraaiing alsof de door jou aangehaalde uitspraak in enigerlei wijze verband zou houden met het Nederlandse kabinet. "Your association fully earned the public humiliation of the Dutch Government refusing its delegation" werd gezegd door Gush Shalom in een brief aan de plaatselijke VNG in Israel.
  De Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft zelf een beslissing genomen, dat recht heeft ze, na geinformeerd te zijn door de Nederlandse ambassade in Israel, via BuZa. (Uit niets blijkt echter de inmenging van de minister zelf, dit lijkt geheel door ambtenaren afgehandeld te zijn geweest)
  Om daar een spin aan te geven alsof dit een Nederlandse kabinetsbeslissing zou zijn, zoals jij doet, is "beyond contempt". Het tegenovergestelde is waar, zelfs inmenging van het kabinet kon de VNG niet van haar beslissing afbrengen.
  Ik begrijp overigens die beslissing van de VNG wel, laat dat duidelijk zijn, maar jouw gedraai in deze is volledig onnodig, overbodig en leugenachtig.
  Dezelfde Jeruzalem Post maakt ook melding van:
  "A spokesman for the Dutch Embassy in Tel Aviv confirmed that the decision was made by VNG, and was not a federal government decision. The spokesman said the Dutch government “respects” the decision of that body. He said that Dutch policy on the settlements is in line with that of the EU."
  not a federal government decision – lijkt mij hier toch volkomen duidelijk.

 4. Verder nog een reactie van de woordvoerder van minister Verhagen op http://www.binnenlandsbestuur.nl die niets aan duidelijkheid overlaat:
  ‘Het ministerie heeft ook niets met de organisatie te maken te gehad’, aldus Bart Rijs, woordvoerder van minister Verhagen. Het ministerie heeft de VNG wel geïnformeerd over wie er in de delegatie zitten. ‘Maar dat doen we altijd.’ Rijs ontkent “met klem” dat het ministerie of de ambassade advies heeft gegeven over het wel of niet organiseren van het werkbezoek of het toelaten van de delegatie. Het ministerie zegt niet of het zelf ook burgemeesters uit bezet gebied zou weigeren als deze met een ministeriële delegatie zouden meekomen. ‘Dat is niet aan de orde en we beantwoorden geen “als-vragen”.’
  Hou je gewoon aan de feiten, dat is toch niet teveel gevraagd en laat je de optie je mening te ventileren. Het ontgaat mij volkomen waarom je dit soort "spin" nodig hebt om je blog kleur te geven?

 5. @Mike Bing,
  Je reageert als door een wesp gestoken – waarom eigenlijk? En waarom heb je je zo op deze zaak gestort?
  Het is toch volstrekt normaal dat Nederland, mede conform EU beleid, geen vertegenwoordigers van Israelische bezettingen ontvangt?
  Je schrijft zelf "Ik begrijp overigens die beslissing van de VNG wel, laat dat duidelijk zijn, maar jouw gedraai in deze is volledig onnodig, overbodig en leugenachtig."
  Kennelijk stoort het je dat het een beslissing van het kabinet zou zijn en niet enkel van de VNG. Maar het artikel in JPost en je eigen citaat van de VNG laten geen twijfel aan de interventie van BUZA.
  Je laatste aanhaling van de woordvoerder van minister Verhagen duidt erop dat Verhagen niet blij is met de actie die namens hem door zijn ambtenaren is ondernomen. Dit past in het stramien van zijn ‘Groot
  Israel’ zionisme dat zijn ambtenaren al lang stoort. En als de kat van huis is…
  Door de Kamervragen van de Christen Unie zullen veel fracties en personen met hun billen bloot moeten komen: in hoeverre behoren zij tot onze zionistische Groot Israel lobby?http://www.vkblog.nl/bericht/149257

 6. "Je reageert als door een wesp gestoken – waarom eigenlijk?"
  Nee hoor, ik reageer gewoon op wat ik als een pertinente leugen beschouw, jouw stelling dat "Een voorgenomen bezoek aan Nederland … is door ons demissionair kabinet geweigerd" . Op zijn best is dit misinformatie, op zijn slechtst een poging tot volksverlakkerij.
  En waarom heb je je zo op deze zaak gestort?"
  Hoezo "gestort"? Ik maak melding van de feiten zoals ze klaarblijkelijk zijn, die er op wijzen dat ons demissionair kabinet helemaal niets heeft gedaan in deze zaak, er nihil mee te maken heeft. Die feiten zijn niet zo heel moeilijk te achterhalen dus dat kon er wel even tussendoor.
  Je bent er altijd zo happig op anderen op hun fouten te wijzen, ga ervan uit dat je zelf ook af en toe wel eens iets mag rectificeren.

 7. @Mike Bing,
  En is het niet volstrekt normaal dat ‘Nederland’, mede conform EU beleid, geen vertegenwoordigers van Israelische bezettingen ontvangt?

 8. Nee, Jan Willem, dat is a) niet normaal en b) géén EU beleid. In dit geval echter ging het niet om "Nederland", waar deze "vertegenwoordigers van Israelische bezettingen" gewoon welkom zijn, maar om een vereniging in Nederland die om haar moverende redenen besloten heeft deze specifieke delegatie niet te ontvangen.
  Er is ook géén EU beleid geformuleerd omtrent het wel of niet ontvangen van delegaties uit Israel op grond van hun samenstelling. Mocht dat beleid er wel zijn of komen dan zien we die resolutie hier wel verschijnen, neem ik aan?
  Zo’n afwijzende houding is dom, enigzins begrijpelijk vanwege de lading die dit ten onrechte krijgt, maar volledig rechtmatig. Met wat "Nederland" doet heeft het bar weinig te maken. Wel bijzonder dat onze tweede- en eerste kamer leden, alsmede leden van het Europees parlement wel gewoon op bezoek gaan bij leiders van een terreurorganisatie, maar dat een werkbezoek van Israelische burgemeesters blijkbaar meer emoties losmaakt.

 9. Het gebeurt veel te weinig dat Israel op deze wijze wordt geconfornteerd met de toch wat kritische houding uit onze samenleving over de bezettingspolitiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s