Gelukkig geen kabinet met enigerlei band met de PVV !

‘Een kabinet zonder PVV, en dat is maar beter ook’, zo kopte het hoofdredactionele Commentaar van NRC H op 4 september.

‘Het is om diverse redenen een opluchting dat de formatie van het kabinet van VVD en CDA dat met gedoogsteun van de PVV zou moeten regeren, is mislukt.
Die redenen gelden in de eerste plaats de PVV zelf. Het is slecht voor een land als een partij met een gedachtegoed als dat van de PVV in een zo’n machtige positie zou komen. Een partij die erop uit is de vrijheid van bepaalde groepen te beperken, die daartoe discriminerende maatregelen in haar programma heeft opgenomen en de vrijheid van drukpers wil beperken. Een partij die de bestrijding van de islam tot kernpunt van het buitenlands beleid wil verheffen…’

De Volkskrant toonde in haar Opinie-artikel geen principiele maar pragmatische bezwaren tegen een kabinet met samenwerking met de PVV, onder de kop ‘Klink en Wilders’:

Nederland hoeft niet in diepe rouw te geraken nu de formatie van een VVD/CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV is mislukt. In de maak was een instabiel kabinet dat waarschijnlijk geen lange levensduur was beschoren…’

Dit is enigszins goed gemaakt door de lof die Klink werd toegezwaaid: ‘Dat hij pas zo laat aan de bel trok, is zijn enige zwakke punt. Verder verdient hij louter lof voor het kenbaar maken dat het beoogde regeer- en gedoogakkoord geheel de verkeerde kant uitgingen…’

Ondertussen groeit gelukkig de weerzin tegen enigerlei band van een toekomstig kabinet met de PVV van Geert Wilders. In zoverre is de mislukte laatste informatiepoging nuttig geweest.

‘Het blijft verbazen dat de liberale VVD zich zo on-principieel heeft opgesteld tegenover het verbond dat ze op het punt stond met de PVV te sluiten. Slechts een enkeling in de VVD liet protesterende geluiden horen, maar die werden door de partijtop goeddeels genegeerd. Wat dat betreft was het rumoer in het CDA te prefereren; dat bewees dat de christen-democraten, althans sommigen van hen, niet zomaar hun democratische en rechtstatelijke principes veronachtzamen omwille van regeermacht’, stelde het Commentaar van NRC H terecht.

De Volkskrant concludeerde: ‘Mark Rutte is de echte verliezer: hij krijgt het kabinet van zijn eerste voorkeur niet. Zijn wens nu autonoom een akkoord te schrijven, is legitiem. Maar voor steun zal hij uitkomen bij partijen met wie al eens is gebroken. Voor Rutte dreigt het risico dat hij een verkiezingswinnaar zonder winst wordt’.

Wat mij betreft wordt de VVD voor haar te weinig principiele houding afgestraft. Rutte ziet in
het ‘waardenstelsel’ van moslims geen toegevoegde waarde voor Nederland en schaart zich daarmee impliciet onder islam-critici.

Geef mij maar Gijs de Vries als minister van Buitenlandse Zaken in een (toch) evt. kabinet met de VVD. Deze deed op 3 september een uitstekend beargumenteerde oproep in de Volkskrant onder de titel ‘VVD, ga niet in zee met de PVV’!:

‘Wie een kerk wil bouwen, mag dat van de PVV, maar wie een moskee wil bouwen niet. Dat is in strijd met de vrijheid van godsdienst. De Koran moet worden verboden. Dat is in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Islamitische scholen moeten dicht. Dat is in strijd met de vrijheid van onderwijs. De grenzen moeten dicht voor moslims. Dat is in strijd met het discriminatieverbod uit de Grondwet. En dat Nederland bijdraagt aan de internationale rechtsorde door de mensenrechten te beschermen en vrede en veiligheid te bevorderen moet van de PVV uit de Grondwet worden geschrapt.’..

Links:

Geert Wilders’ anti-islamisme gebaseerd op revisionistisch zionisme en populistische xenofobie

Nederland bekent kleur
Wat wil Wilders
Wilders geen vrede (Hyves)
Geen regering met Wilders (Facebook)
Uitspraken van Geert Wilders

Oud-politici doen appèl op VVD en CDA

Onderhuids broeit het bij de VVD

Weisglas vraagt critici in VVD om actie
Advertenties

5 thoughts on “Gelukkig geen kabinet met enigerlei band met de PVV !

 1. Prima bijdrage.
  Scherp is de observatie van het verschil tussen de NRC H en de Volkskrant. Waar de ene fundamentele argumenten geeft, haalt de andere slechts pragmatische aan. In het laatste geval heb je Wilders niet goed begrepen.
  En de VVD is door de mand gevallen als liberale partij, toont geen principiële houding. Wat zullen de laatsten der liberalen als Gijs de Vries doen? Joris Voorhoeve is al naar D66. Hoewel die partij principieel is in het beginsel dat ze geen beginselen heeft. Die kan alle kanten opzwaaien.

 2. Tikkeltje onredelijk.
  Het is waar dat GEERT WILDERS er uitgesproken (revisionistisch-zionistische) LIKOED-opvattingen op na houdt, maar als we de staat ISRAEL (waar de Likoedniks de macht in handen hebben) als goede vriend accepteren (nooit hoor ik partij-prominenten – met uitzondering van Dries van Agt – roepen dat vriendschap met Israel een moreel verwerpelijke zaak is…) en als we het gewoon vinden dat oorlogen terwille van die staat worden gevoerd, dan zie ik niet in waarom we Geert Wilders als ‘het grote kwaad’ zouden moeten zien.
  Het Westerse pro-Israel beleid maakt de man ‘goed’. ‘Kwaad’ is nu eenmaal datgene wat de ontkenning en de ontheiliging van de staat Israel nastreeft…
  Kijk naar de houding tegenover de Roomse kerk. Toen Rome antizionistisch was (stelde dat zionisten mensen zijn het jodendom misbruiken terwille van politieke, niet-religieuze doeleinden) was iedereen antipaaps. Na de erkenning van de zionistische staat werd de Paus ‘een geniale geest’ genoemd….

 3. Deze onzin heeft de heer van Waning al geschreven, maar hoe kan Geert Wilders een Zionist zijn bij definite, Zionist is het Joods verlangen om een zelfstandige Joodse staat op te richten, en zo ver ik weet is Geert Wilders een Limburger en lid van de tweede kamer in Nederland. Mischien is de goede man pro Israel en heeft hij veel vrienden gemaakt in de periode dat hij in Israel is geweest, maar dat maakt hem nog geen Zionist.
  Maar laten we even stellen, voor de gein, dat Wilders werkelijk een Zionist is, wat betekend dat? Is hij nu een misdadiger, ergo, volgens Jan Willen van Waning zijn alle Zionisten misdadigers?
  Nu houd de heer Wilders niet van de Islamieten, en wil maatregelen treffen tegen deze mensen, waarvan intussen grote getalen van al volledig Nederlandse burgers zijn met alle rechten. Het enige wat hij al parlementair nog kan doen, is die mensen die nog niet de Nederlandse staatburgerschap hebben gekregen terug te zenden.
  Als ik het goed begrijp gaat dit geweldige blog over, dat Gods zij dank, er geen coalitie zal zijn met Geert Wilders omdat hij van joden houdt, dit volgens Jan Willem van Waning dan. Mooie theorie, maar een klein beetje geurig?

 4. Kunnen de anti-Wildersalarmisten weer hun frustraties afreageren, maar ik heb een ander berichtAb Kling duwt CDA verder de afgrond in
  Het zat er blijkbaar al even aan te komen er is veel meer aan de hand binnen het CDA.
  Het is inderaat beter voor het CDA als Klink opstapt: De interne verdeeldheid over de samenwerking met de PVV brengt de strijd over de toekomstige koers van het CDA aan het licht. Ook kan ik mij niet voorstellen dat een intellectueel, waar hij ton nu toe voor werd aangezien zulke domme streken kan uithalen.
  Nu ook de SGP zich duidelijk profileert ziet het er opeens veel anders uit en ontstaan er zelfs kansen voor een meerderheidskabinet met volledige regeer verantwoordelijkheid voor de PVV en zou Geert Wilders alsnog vice MP kunnen worden. Ik denk dat er tussen hem en Rutte een duidelijke klik is
  Cohen van de PvdA zit aardig in de rats en ziet de dreigende rechtse bui opnieuw op zich afkomen. Nu donkerder dan ooit

 5. @David Verveer 06-09-2010 14:32
  Goeie reactie die een aantal kernpunten raakt.
  Je maakt alleen een denkfout, misschien ingegeven door de anti-Wildersalarmisten. Geen enkele islamiet die zich gedraagt en leeft naar onze regels hoeft zich zorgen te maken. Ook de islamieten die al in Nederland zijn en wachten op een verblijfsvergunning niet.
  Wie zich wel zorgen moeten maken zijn de criminelen en het straattuig van vooral Marokkaanse afkomst. En dan vooral zij die twee paspoorten hebben. Die worden op wettelijke regelgeving het Nederlans paspoort ontnomen en het land uit gezet.
  Ook zal de instroom van moslims uit islamitische landen een stuk moeilijker gaan worden. Wilders is van mening dat de groep binnen onze samenleving voorlopig groot genoeg is en dat vooral de criminaliteit en geweldsdreigingen uit deze groep binnen onze samenleving komen. Deze groep nog groter laten worden zou dus heel oeververstandig zijn.
  Dus Geert Wilders is een heel verstandig man en je ziet ook dat steeds meer Nederlanders dit standpunt delen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s