Hoera voor WikiLeaks' onthullende 'Afghan War Diary, 2004-2010'

Waartoe zal de door de klokkenluiders-site Wikileaks – en zijn ‘media-partners’ The New York Times, The Guardian en Der Spiegel – op 26 juli publiek gemaakte ‘Afghan War Diary, 2004-2010’ allemaal leiden? Men mag hopen tot tenminste een algemeen realistischer inzicht bij westerse beleidsmakers en opinieleiders, ook in Nederland.

De 75.000 geheime Amerikaanse militaire documenten bevatten een enorme hoeveelheid gedetailleerde informatie over de oorlogvoering in Afghanistan.
Een blik op ‘The War Logs’ van Wikipedia en Google toont al meer dan 100 artikelen over diverse aspecten van het onderwerp, zoals de toenemende sterkte van de Taliban, de  
steun vanuit Pakistan, Iran en Noord Korea voor de guerilla’s, de geheime coalitie- en CIA-operaties, de vele niet gerapporteerde burgerslachtoffers t.g.v. geallieerde acties (waaronder Nederlandse), en problemen met regeringsinstanties en de lokale bevolking.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een kabinetsreactie op de uitgelekte documenten op WikiLeaks over de oorlog in Afghanistan. D66-leider Pechtold kwam met dat verzoek. De SP wil de kabinetsreactie niet afwachten en eist nu al een onafhankelijk onderzoek naar de oorlog in Afghanistan.
Men kan verwachten dat het parlementaire animo om meer politie-trainers naar Afghanistan te sturen een geduchte deuk heeft opgelopen.

Zelf ben ik van meet af aan tegen de oorlogen in Afghanistan en Irak, zoals ook op deze site veelvuldig tot uiting gebracht. Ik juich de publicatie van de ‘Afghan War Diary’ daarom toe in de hoop dat deze zal leiden tot een beter beleid bij het voorkomen en bestrijden van moslimextremisme.

Ik vrees echter dat de neo-cons annex zionistische (Groot-)Israel lobby hun druk om ‘nucleair’ Iran ‘preventief’ aan te vallen succesvol zullen opvoeren door een verbinding te leggen tussen de regiem van dat land en Al Qaida & Taliban: ‘allemaal moslimterroristen’.

Een evt. VVD-PVV-CDA-kabinet zou zulk een aanval steunen, daarvan ben ik overtuigd.

How Bush Botched the Afghan War

The 75,000 classified Afghan War reports, which were just published by Wikileaks, provide a troubling narrative of that conflict’s downward spiral as President George W. Bush concentrated the American military on the neoconservative target of choice, Iraq.

Afghan War Leaks Expose Costly Folly

The brutality and fecklessness of the U.S.-led war in Afghanistan have been laid bare in an undisputable way just days before the House of Representatives is scheduled to vote on whether to throw $33.5 billion more into the Afghan quagmire, when that money is badly needed at home.

Advertenties

6 thoughts on “Hoera voor WikiLeaks' onthullende 'Afghan War Diary, 2004-2010'

 1. Waarom denk je dat ze na zitten denken om een manier te vinden om het internet te controleren?

 2. Don Quijote Waning blijft z’n wanen koesteren.
  Hij heeft wel door dat Israel en de huidige VS boevenstaten zijn, maar vraagt zich niet of hoe het kan dat het land wat hem na de Japanse bezetting van toenmalig Nederlands Indië zo liefdevol opnam zo is veranderd, van voorvechter van vrijheid, democratie en mensenrechten tot een fascistische imperialistische staat.
  Als Waning dat nu wel eens deed zou hij tot de conclusie kunnen komen dat er niets of weinig in de VS is veranderd sinds admiraal Perry in 1853 Japanse havens beschoot onder het mom van humaniteit, terugbrengen van Japanse schipbreukelingen.
  Dan zou hij ook kunnen begrijpen dat die liefdevolle VS de Japanse bezetting van z’n geboorteland willens en wetens had veroorzaakt.
  Het is mooi dat Wikileaks nu aantoont dat het in Afghanistan niet anders gaat dan in een andere even onzinnige VS oorlog, die in Vietnam, maar degenen die hun wanen niet koesteren wisten natuurlijk al lang dat de VS alles bij elkaar liegt.
  Het heeft weinig zin op te sommen wat de VS alles bij elkaar loog en liegt, diegenen die aan hun wanen zijn verknocht zullen, net als fervente Israeliers, daar geen kennis van nemen.
  Do not bother me with facts, my mind is made up.
  Homo sapiens is de uitzondering.
  Er waren vanmorgen twee interessante berichten, de bijna failliete VS gaat nog meer uitgeven aan de oorlog in Afghanistan, en het congres wordt gevraagd Israel toestemming te geven voor de aanval op Iran.
  Kennan schrijft in z’n memoires dat de USSR bezetting van O Europa die USSR de das omdeed, net zo lijken de VS bezettingen van eengroot deel van de wereld, meer dan 800 militaire bases, plus twee oorlogen, die VS de das om te doen.
  Het verstand regeerde nooit de wereld, en zal dat ook wel nooit doen.
  Het was een Britse predikant die beide zonen verloor in de Churchill genocide op de Duitse burgers die voorrekent hoeveel de VS inwoners armer waren in koopkracht na de tweede wereldoorlog in vergelijking met daarvoor.
  Je kunt wapens niet eten, evenmin kun je ze voor zinvolle scholing aanwenden.

 3. Mihai,
  kennelijk weet je niet dat internet een CIA uitvinding is.
  Tijdens de koude oorlog, ook al weer een VS hersenspinsel, tenminste vanaf 1953, de dood van Stalin, was de VS bang voor een Russische bezetting.
  Overigens had de VS die koude oorlog zelf veroorzaakt door in Berlijn éénzijdig de nieuwe west Duitse valuta te introduceren, Stalin kon niet anders dan de stad afsluiten om economische chaos te veroorzaken.
  De VS had nog niet in de gaten dat Fuchs de wereldgeschiedenis op z’n eentje had veranderd door de USSR de atoombom specificaties te geven, daardoor kreeg de USSR die bom 15 jaar eerder dan de VS imperialisten hadden voorzien.
  Om een guerilla oorlog in de VS tegen de Russen mogelijk te maken werd internet ontwikkeld, met het doel dat het niet stilgelegd kon worden.
  Internet bestaat namenlijk niet, het is niet meer dan een protocol voor een gedecentraliseerd systeem.
  Het is buitengewoon ironisch dat die VS nu met de gevolgen van hun eigen systeem om de oren worden geslagen.

 4. Grappig. Internet is een CIA uitvinding. Je leert elke keer weer wat bij!!!
  Bij mijn weten is eind jaren zestig in opdracht van het DoD een project gestart om de computers van onderzoeksinstellingen en universiteiten met elkaar te verbinden. Zo werd het mogelijk op eenvoudige wijze informatie uit te wisselen tussen de verschillende projecten van het DoD [Dept of Defence].
  Het netwerk kreeg de naam ARPA-net [Advanced Research Project Agency, de sponsor van het project]
  (p216, computernetwerken en communicatie)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s