Volkskrant Commentaar 'Eeuwige oorlog' politiseert de Holocaust

Het Commentaar ‘Eeuwige oorlog’ in onze krant van gisteren politiseert de Holocaust op laakbaar-eenzijdig wijze.

Als de Jodenmoord inderdaad alleen maar groter zal worden in de herinnering als ‘onontkoombare gevolg van de Europese geschiedenis’ en ‘de opdracht die historici zich zelf stellen’, dan mag men hopen dat politici en journalisten ondertussen zullen streven naar het voorkomen en indammen van andere genociden, waar ook ter wereld.

Het getuigt van wereldvreemdheid, dan wel vergaande vooringenomenheid, om ‘de Arabische wereld’ een ‘achteloze omgang met dit thema’ te verwijten. Schuldgevoelens over de Jodenmoord – waaraan die wereld part noch deel had – heeft de Arabieren/Palestijnen opgezadeld met een Europese aflaat waaronder zij, praktisch sinds het einde van WO II, gebukt gaan.

Het had de Commentaar-schrijver gesierd als hij, i.p.v. enkel ‘de diepe kloof’ te constateren tussen ‘Europeanen en degenen voor wie de holocaust niet die fundamentele betekenis heeft’, getracht had de redenen hiervan nader te analyseren. 

De oproep van de nieuwe Europese Joodse organisatie JCall aan de Europese Unie om, net als de VS, op beide partijen druk uit te oefenen om tot een redelijke en snelle oplossing van het Israelisch-Palestijns conflict te komen, is zinvoller dan die kloof te laten voortbestaan.

Zoals JCall in zijn petitie stelt: ‘Europa heeft, door haar geschiedenis, verantwoordelijkheden in deze regio.’

 

The Holocaust won’t protect Israel forever (By Nehemia Shtrasler in Haaretz,

13.04.10)

More and more voices in Europe telling Israel: Guilt has its limits – from now on you’ll be judged by your deeds.


..Sixty-five years after the horrors of the Holocaust became clear, more and more voices in Europe say to Israel: No more. Guilt feelings as well have their limits. From now on we’ll treat you like a normal country. You will be judged by your deeds, for better or worse.

And indeed, the latest reports reveal that the number of anti-Semitic incidents rose sharply in 2009. This is a new kind of anti-Semitism that combines the ancient hatred with strong opposition to the occupation. In other words, time is working against us. Support for Israel and for bolstering the power of the IDF can no longer be taken for granted. The world’s guilt feelings are gradually becoming dulled, making it possible for the global criticism of the occupation of Palestinian territories to strengthen.

And because in the West it is public opinion that ultimately determines how governments act, we must reach an agreement that will get us out of those territories and make Israel a moral and just country once again.

This is because the Holocaust flak jacket won’t last forever. It is cracking as we watch, and soon it will no longer be able to protect us.

(Norman G. Finkelstein bestrijdt het politiseren van de Holocaust onder de noemer ‘The Holocaust Industry’. )

Advertenties

9 thoughts on “Volkskrant Commentaar 'Eeuwige oorlog' politiseert de Holocaust

 1. "A disaster is looming for us all – Jews and Arabs – and it is only Europe that could avert it, if it would stop slaving its interests and ours, to the interests of the US and Zionism…"
  Ilan Pappe on How Israel was Founded on Ethnic Cleansinghttp://ilanpappe.com/?p=35#more-35

 2. "eeft de Arabieren/Palestijnen opgezadeld met een Europese aflaat waaronder zij, praktisch sinds het einde van WO II, gebukt gaan.`
  Wat zeg je dat goed.
  De joden horen bij Europa ze hadden gewoon een stukje land hier moeten krijgen.

 3. JJWvW, ik ben het helemaal met je eens.
  Deze reactie van nachtbraker vind ik overigens goed:Er is een schrijffout in het artikel geslopen. Er staat namelijk:
  "De betekenis die de holocaust voor de Europeanen heeft, is niet universeel – zoals blijkt uit de achteloze omgang met dit thema in de Arabische wereld."
  Dat moet natuurlijk zijn:
  De betekenis die de holocaust voor de Europeanen heeft, is niet universeel – zoals blijkt uit de achteloze omgang met de Arabische wereld.

  Humor.
  Volgens mij niet helemaal accuraat, maar wat je wel kunt stellen is dat Europa even "achteloos" met de Arabische wereld om gaat als de Arabische wereld "achteloos" met de Holocaust om gaat. In beide gevallen wordt de omgang bepaald door een diep traume, de Holocaust, en de Nakba.

 4. Ik zou als Israeli het niet meer dan billijk vinden wanneer Europa e.a. ons gelijk enig ander land zou benaderen. Dat zou veel beter zijn dan wat men nu doet door een zeer afstandelijke houding aan te nemen. Met schuldgevoelens betreffende de holocaust benaderd het buitenland Israel al lang niet meer. Andersom verschuilt Israel zich daar ook niet meer achter.
  Of deze nieuwe houding een verdrag met de Palestijnen bespoedigen kan, betwijfel ik. Dat hangt meer af van het vertrouwen tussen de Joden en Palestijnen dan de benadering van derden hoe die Israel willen bejegenen. Per slot is een verdrag in Israel tussen Joden en Palestijnen een lokale business. Dat heeft niets met Europa te maken. Fijn en soms ook niet dat de VS een bemiddelaar wil zijn, maar het gaat in feite de VS ook niet aan.
  Komt de wereldpolitiek er ook aan de pas wanneer Friesland onafhankelijk wilt worden van Nederland?

 5. Het volgende schreef ik net bij Jim Hasenaar.
  Ik denk dat het daar niet lang zal staan.
  Volgens de memoires van Abba Eban zei een VS diplomaat al in 1953 dat Israel zich eens moest gaan gedragen als een land in het Midden Oosten in plaats van als het hoofdkwartier van een internationale groep.
  Eban was daar natuurlijk woest over.
  Het probleem met Israel is natuurlijk niet alleen de verdrijving van de Palestijnen, het het voortgaan met terroriseren daarvan, maar wat Israel verder doet, en deed.
  Niet voor niets was de 1956 aanval op Egypte een samenwerking tussen Israel, Frankrijk en de Britten.
  Iedereen weet van de joodse macht over de VS, sinds Mearsheimer en Walt.
  Iedereen ziet dat Israel geen enkele behoefte heeft aan vrede in het Midden Oosten.
  En zo is het zionistisch Arabische conflict geen lokaal conflict, maar een wereldgebeuren.
  Neit voor niets stond in een EU enquete van een jaar of zeven of tien geleden Israel bovenaan de lijst van landen die het meest de wereldvrede bedreigen.
  Martin van Crefeld bedreigt zelfs letterlijk de hele wereld, ‘Israel kan alle hoofdsteden raken’.
  Dat kunnen ze ook, met de onderzeeërs, zelf geknutselde kruisraketten, en atoomkoppen daarop.
  De hele wereld heeft dus met Israel te maken.
  Die Israeliers die dat niet inzien hebben wel een geweldig bord voor hun kop, maar dat schijnt gewoon te zijn bij joden, Goldfein, van Goldman Sachs, zei net toen senator Levin hem zei hem niet te vertrouwen ‘we did nothing wrong’.
  Nooit eerder zag ik de ene jood in het openbaar de ander als onbetrouwbaar bestempelen.
  De enige jood die iets in die richting schreef was Klemperer, behalve Finkelstein, in z’n dagboek over z’n leven in Hitler Duitsland.
  Verder is er natuurlijk bij velen in W Europa het gevoel tientallen jaren bedonderd te zijn door zionistische propaganda, de arme holocaust joden die de woestijn groen maakten.
  Daarmee ontstond een schuldgevoel tegenover de Palestijnen, en de andere slachtoffers van de zionisten, Egyptenaren, Libanezen, Syriers.

 6. Gisterenavond op de Belg een uitzending van Panorama,Speeltuin Gaza. Vreselijk al die kinderen die zwaar getraumatiseerd zijn,die hebben gezien hoe hun vader,broer,neef of oom zijn dood geschoten,gewoon in koele bloede. Een kind van 9 was door het raam in zijn buik geschoten en later voor de ogen van de familie recht door zijn oog.
  Kinderen die geen cytostatica kunnen krijgen en dood gaan aan kanker,vissersboten die voor de kust in puin geschoten worden en ga maar zo door.
  Vreselijk.
  En nog durft de Belgische journalist het over het terroristische hamas te hebben en niet over de terroristische Israëlische regering.
  Een meisje met drie granaatscherven in haar hoofd,in het hersenweefsel wat uiteindelijk naar Israel mocht via een mensenrechtenorganisatie ,bij de grens 8 uur moest wachten met haar oma en helaas niet geopereerd kon worden. Hersenweefsel is moeilijk te opereren.
  Hoe maak je haat,hoe maak je een bevolking kapot ,leer het oa van Israel.
  Nederland is mede verantwoordelijk voor de voortdurende Nakba .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s