NAVO VERDIEP JE IN JE TEGENSTANDERS WERELDBEELD

Complimenten voor Thomas von der Dunk’s artikel ‘Leef je in je tegenstander’ in de Volkskrant van vanmorgen. Zijn beoordeling van het rapport Het nieuwe Strategisch Concept van de NAVO  van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) begint positief maar eindigt met het (ook) terecht signaleren van het gebrek aan ‘een basaal besef van de eigen westerse rol bij het ontstaan van bepaalde problemen in verleden en heden’, en een pleidooi voor een goede analyse ‘die begint met een verklaring van waarom de tegenstander zo denkt als hij denkt – en waarom dat ook logisch is’.

De beantwoording van zijn vraag: ‘wat zouden wij in hun positie, met hun wereldbeeld en hun verleden, hebben gedaan? Kortom: proberen te kijken door de ogen van de tegenstander, of dat nu Poetin of Peking betreft’, ontbreekt niet alleen in het AIV-rapport maar ook in alle andere voorbereidingen van het nieuwe Strategisch Concept.

Zo is het bijv. volstrekt begrijpelijk dat Iran (mogelijk) streeft naar een militair-nucleaire capaciteit gezien zijn omsingeling door (potentiele) tegenstanders. "En eerlijk gezegd zou ik, als ik in hun schoenen stond, precies hetzelfde doen", schreef onlangs de Israelische krijgskundige Martin van Crefeld in NRC.

En waarom haten de Palestijnen de Israeliers (en ‘het Westen’) eigenlijk zo?

In hoeverre is het conflict tussen Israel en de Palestijnen oorzaak van de verwijdering tussen ‘het Westen’ en de moslimwereld?

Zouden er NAVO-leiders zijn die de Amerikanen waarschuwen dat zij grotendeels zelf schuldig zijn aan een mogelijke nieuwe Koude Oorlog met Rusland?
 
Het is van vitaal belang om de juiste lessen uit de Koude Oorlog te trekken. (Potentiele) crises om de Kaukasus, het Midden-Oosten, Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, Noord-Korea en mondiaal moslimextremisme, vereisen dat ‘het Westen’ zich  verdiept in de visie van de (potentiele) tegenstanders. Hoe zien deze ons en in hoeverre hebben zij eventueel gerechtvaardigde grieven en/of angsten?

Het stellen van deze vragen zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van de voorbereidingen van het nieuwe Strategisch Concept van de NAVO.

Dit is geen populaire bezigheid. 
Ik heb, omstreeks 1975, deelgenomen aan de enige NAVO-studie naar het beeld dat de Sovjet-Unie van de NAVO had . De resultaten waren zodanig ontnuchterend – bijv. de nog bestaande, en historisch gezien begrijpelijke, angst voor Duitsland – , dat de studie zo snel als mogelijk in de onderste la is weggemoffeld.

Het is goed dat Von der Dunk op dit ‘perceptie van de tegenstander’-manco wijst.

Zie ook in dit verband mijn hartkreet:

NEDERLAND LAAT ZICH MEESLEPEN IN ONNODIGE EN NIET TE WINNEN WERELDSTRIJD TEGEN ‘ISLAMOFASCISME’

Advertenties

7 thoughts on “NAVO VERDIEP JE IN JE TEGENSTANDERS WERELDBEELD

 1. De Xhosa cultuur heeft als kern ubuntu, menselijke broederschap. Het is de kunst om je tijdens een conflict te verplaatsen in de ander om zo een oplossing te vinden. Via vergeving en inleving.
  Het is de cultuur waarbinnen Nelson Mandela is opgegroeid.

 2. Hoe kun je je inleven in de gedachtenwereld van ‘de ander’, wanneer je hem demoniseren moet?
  Opheffen van dualistisch denken eist een keuze voor holistisch denken.
  Binnen de wereld van de internationale politiek is JAN SMUTS een holistisch denker geweest die meegewerkt heeft aan de totstandkoming van de League of Nations en de UN. Beide organisaties zijn geen succes geworden omdat de dualisten binnen een holistische organisatie de hoofdrol wilden (en willen) spelen, met alle negatieve gevolgen van dien.
  De strijd tussen dualisten en holisten is er een die al duizenden jaren het geestelijke leven van mensen bepaalt. Mensen leren inzien dat dualisme zinloze heksenjachten en oorlogen schept wordt echter in deze tijd niet meer als belangrijk ervaren.
  Zie: The Evolution of Holismhttp://members.multimania.co.uk/asifcollective/hola1.htm

 3. Het strategisch plan van de NAVO is de energiezekerheid en de transportroutes te beschermen om onze manier van leven veilig te stellen.
  Het strategisch plan van de US defensie is hetzelfde. Water te privatiseren om op die manier de baas te kunnen spelen over het water ( multinationals)
  Het plan is om zelf de alternatieve energiebronnen in handen te kunnen krijgen en te ontwikkelen zodat de grote westerse multinationals grof geld kunnen verdienen.
  Heeft niets met verdediging van land of volk te maken maar met belangen.

 4. En wat leren we deze keer van de heer bevelhebber en staatsman J.Jan Willem van Waning, dat als iemand, onbelangrijk wie dan ook, Israel onder schot zet, dan moet hij er bij zijn met citaties. Mooi vindt ik zijn mededeling dat hij de NATO heeft onderzocht en goed (af) gekeurd toen hij nog in de 2de kamer voor de D70 /D66, VVD, Boeren Partij en de Groenen zat.
  De Onderzeeboot kaptein vindt het best als Von der Dunk Israel opoffert om de Islam tevreden te stellen, hij ziet daar bij niets inmoreel, alles tegen Israel mag, maar lees nog eens zijn post door en kan je zien dat hij zich verstopt achter citaties, en eigenlijk niets zecht beweerd, alleen maar een ja zeggertje voor Thomas Von.

 5. Het je kunnen verplaatsen in de schoenen van een ander is iets wat politici allemaal roepen te kunnen, maar er de grootste moeite mee hebben. Het is redeneren vanuit de eigen perceptie. Helaas. Daar komen ook veel onnodige oorlogen van.

 6. Onlangs stond er in de Militaire Spectator ook een artikel dat een pleidooi
  hield om een tegenstander (ook de Taliban) serieus te bekijken en niet als
  irreeel verschijnsel. Je zou bijna denken dat dit een opendeur is in het land
  van Snouk Hurgronje. De auteur beargumenteerde dit vanuit Von Clausewitz
  Von Kriege. Ik vond het de moeite van het lezen meer dan waard. Het artikel
  ook nog teruggevonden (‘Clausewitz en de new wars denkers; een nieuwe
  kijk op het trinitaire concept en de critici,’ door B.W. Schuurman)
  Kan je die Ria de Witte niet verwijderen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s