Amerika dreigt Iran met (een na?) laatste ultimatum

Vanuit het Witte Huis klinkt in toenemende mate dreigende taal tegen Iran – maar hoe ver kan het gaan met het inhoud geven daaraan?
Obama heeft Iran bij aanvang van zijn presidentschap aangezegd dat uiterlijk aan het eind van dit jaar duidelijkheid moest zijn over de nucleaire ambities van dit land. Nu Iran blijft insisteren dat zijn nucleair programma zuiver voor civiele doeleinden is, en opeenvolgende voorstellen om dit zeker te doen stellen heeft afgewezen, rijst de vraag voor Obama: hoe nu verder?

Het Iraanse programma vordert en de tijd benodigd voor het ontwikkelen van nucleaire wapens – als Iran die zou willen verwerven – wordt korter. De EU steunt Amerika verbaal bij het dreigen met strengere maatregelen, al heeft het Zweedse voorzitterschap nog niet gesproken over verdergaande sancties – daarover wordt eind januari binnen de EU vergaderd.

Binnen de Veiligheidsraad lijkt Rusland ‘aan boord’ te zijn van het Westerse kamp, maar China voelt niets voor stringente sancties, vanwege eigen oliebelangen.
Voor de Israelische ‘hardliners’ hadden de  Iraanse nucleaire installaties al lang  moeten worden aangevallen, maar de Amerikaanse militaire top voelt daar (heel verstandig) niets voor – en Israel beseft dat het niet zonder Amerikaanse steun kan.

In Iran zelf lijken binnen de verschillende machtsstructuren tegenstrijdige visies te bestaan t.a.v. het onderwerp , waardoor een eenduidig beleid ontbreekt.

Al met al blijft dit een potentieel explosief dossier dat voortdurend moet worden bijgewerkt.
Een militaire crisis om Iran zou, buiten het Midden-Oosten, ook vergaande consequenties hebben voor de NAVO/ISAF-missie in Afghanistan – en voor de verhouding tussen ‘het Westen’ en ‘de moslimwereld’ in het algemeen.

US warns Iran year-end nuclear deadline is serious (Dawn.com)

EU, US back new Iran nuclear sanctions (Dawn.com)

Only much harsher sanctions can halt Iran nuclear program (By Ephraim Kam/Haaretz)

U.S. won’t rule out Iran strike; France touts new nuclear sanctions (Haaretz)

Think tank: U.S. would sideline Israel in Iran nuclear dispute (Haaretz/Reuters)

Exclusive: Mahmoud Ahmadinejad (ABC News TV video)

Why No U.S. President will Bomb Iran (Carnegie Endownment for International Peace)

Na Irak propageren Joodse ‘Hasbara’ auteurs nu aanval op Iran

Advertenties

5 thoughts on “Amerika dreigt Iran met (een na?) laatste ultimatum

 1. Is Obama de wolf in schaapskleren?
  Laten we op meer wijsheid hopen van alle partijen.
  Als het hier misgaat (oorlog) dan gaat het goed mis. Wereldwijd.
  Voorlopig zal het oorlogsretoriek blijven. Al is het om de eenvoudige reden dat de soldaten ‘op zijn’.
  Die hebben Iran omsingeld. In Irak en Afghanistan.
  Rond 2012 kunnen ze naar huis, of ze trekken dan daar naar binnen…

 2. Beetje vreemd die dreigementen richting IRAN. IRAN heeft het INTERNATIONALE RECHT aan haar zijde. Dat werd onlangs bevestigd door de voorzitter van de Arabische Liga:
  TEHRAN, Dec. 23 (MNA) — The Arab League has always supported Iran’s right to acquire nuclear technology meant for peaceful purposes, the organization’s secretary general said on Tuesday.
  Arab League Secretary General Amr Moussa said that none of the reports issued by the International Atomic Energy Agency indicate that Iran’s nuclear program has been diverted to a military objective.
  It is Israel that is conducting military nuclear activities in the region, he said at a joint press conference with Iranian Majlis Speaker Ali Larijani in Cairo.
  Asked about the expansion of diplomatic interactions between Iran and Arab countries, Amr Moussa said, “(I) believe all of the issues between Iran and Arab nations can be resolved at the negotiating table.”http://www.mehrnews.com/en/

 3. Als Iran niet zo geheimzinnig zou doen over de nucleaire aktiviteiten in dat land, zou wel kunnen blijken dat het alleen om vredelievende doeleinden gaat. Maar ze traineren de controles zo lang en doen zo moeilijk tegenover de controleurs, dat het daarom wel zeer waarschijnlijk is dat ze voor militaire doeleinden bezig zijn. En de Arabische Liga is niet een neutrale instantie. Dit ten antwoord aan de Heer Duzijn.
  Aan de Heer van Waning, een conflict in die regio zal enorme gevolgen hebben op de olieprijs en grote consequenties voor de toch al zwakke economie van het Westen. Het herstel zou jaren langer duren. Dit punt mis ik in de laatste zin van zjhn artikel.

 4. D’66 is een anti-christelijke partij. De betekenis van de bijbel en van het volk Israel gaat geheel aan deze partij voorbij. De tijd is nog maar kort, maar heel de wereld zal binnenkort ervaren wat het betekent de God van Israel te negeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s