Obama zegde vandaag Netanyahu duidelijk de wacht aan: een twee-staten oplossing

Obama heeft zich vandaag allerminst laten intimideren door Netanyahu; integendeel hij herhaalde zijn doelstelling van een twee-staten oplossing voor het conflict tussen Israel en de Palestijnen in het kader van een regionale vrede tussen Israel en de omliggende staten incl. Iran.

Israel’s stelling dat eerst Iran moet worden weerhouden van het produceren van nucleaire wapens voordat het vredesproces met de Palestijnen kan worden voortgezet, draaide hij om: vrede met de Palestijnen zal Irans invloed op Hamas en Hezbollah verminderen.

Scherp was zijn kritiek op Israels voort durende blokkade van Gaza: zelfs water wordt de Palestijnen onthouden.

Opvallend – en wat mij betreft geruststellend – was Obama’s zelfverzekerdheid, doelgerichtheid en deskundigheid.

Een duidelijke nederlaag voor de zionistische (Pro-Groot)’Israel lobby’ in Amerika (zie link onderaan). Ik ben benieuwd hoe die ( en het daaraan serviele Congres) zullen reageren..

Today: Pres. Obama, Israeli P.M. Netanyahu Meet on Peace Plan (VIDEO c-span.org)

Fight Back: Obama’s Mideast Policy Under Attack (Israel Policy Forum)

Advertenties

5 thoughts on “Obama zegde vandaag Netanyahu duidelijk de wacht aan: een twee-staten oplossing

 1. En dit is misschien ter aanvulling:
  Palestinians and Israeli Jews to reach equal number by 2016, data shows
  By Haaretz Service
  May 13, 2009 "Haaretz" — The Jewish and Arab populations in Israel and the Palestinian territories will reach an equal number by 2016, according to figures released on Wednesday by the Palestinian Central Bureau of Statistics.
  The data, which was published as part of a special study to mark 61 years since Israel’s independence ? or Naqba, as referred to by Palestinians ? cites a growth of more than nine million self-identified Palestinians since 1948.
  There were 1.4 million Palestinians recorded in the area in 1948, whereas by 2008 the number of self-identified Palestinians worldwide hit a census of 10.6 million.
  According to the Bureau, 5.1 million of those who call themselves Palestinians reside in Israel or the Palestinian territories. Currently, there are 5.6 million Jews living in Israel.
  Palestinian refugees worldwide comprise 44.3 percent of the self-identified population. Some 16.3 percent living in the West Bank, 23 percent in the Gaza Strip, 41.8 percent in Jordan, 9.9 percent in Syria and 9 percent in Lebanon. According to the data, one-third of Palestinian refugees live in camp enclaves.
  The bureau’s data relies on the fact that many Israeli Arabs also identify themselves as Palestinians

 2. De "2-staten oplossing" bestaat alleen op papier, en is niet reeel in the real world. Dat Obama dat nog niet weet veranderd dat niet (alhoewel hij een hint had kunnen krijgen als hij de moderne geschiedenis op dit gebied wat beter bestudeerd had).
  In ieder geval, Obama’s view hier over is niks nieuws, en dat hij dat zou zeggen is ook al weken bekend. Netanyahu zei echter open en duidelijk Israel’s visie hier over, zoals ook over Iran.
  Op beide gebieden ben ik niet ongerust. Obama zal zijn best doen dat er hier het een en ander veranderd, maar ongeacht wat Israel wel of niet zal doen, de realiteit is uiteindelijk sterker dan Obama.
  Met Netanyahu heeft Israel een groot plus punt wat ze niet had met haar vorige premiers, en dat is dat Israel’s veiligheid toch op de eerste plaats komt, ongeacht hoe Amerika de zaken bekijkt.
  Wat mij betreft, petje af voor Netanyahu’s sterk staan gisteren, en op naar de toekomst.
  De belangrijke vraag nu op de agenda, is zal Israel kunnen wachten tot Amerika inziet dat zij geen deal kan sluiten met Iran, of zal zij moeten handelen voor Amerika dat inziet.Reactie is geredigeerd

 3. Als oud-politicus moet je toch weten dat het allemaal spel is en voorgepland. De mechanismen in de politiek zijn bekend. Een Palestijnse staat zal er wel komen, maar niet omdat Obama daar veel invloed op zou hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s