Goed 'Dossier Irak' van Nederlandse onderzoeksjounalisten voor Commissie Davids

In Nederland zijn wij er i.h.a. beter in om na afloop van een calamiteit vast te stellen wat er waarom fout is gegaan, dan tevoren te voorzien – laat staan voorkomen – dat er een calamiteit gaat plaats vinden.
Het nuttige ‘Dossier Irak’ doorlezend, zie je de contouren van het rapport van de Commissie Davids zich al aftekenen: het gedraai van de kabinetten-Balkenende over de vragen of NL een verzoek van de VS had ontvangen om een aanval (politiek maar ook militair) te steunen, de onwelgevallige (want kritische) rapportages cq adviezen van de inlichtingendinsten en juridische directies van Defensie en BuZa, de al of niet deelname van NL militairen aan (de voorbereidingen van) de invasie, het onthouden aan het parlement van volledige informatie, etc.,

Belangrijker nog dan te onderzoeken van wat er toen fout is gegaan, is m.i. om herhaling ervan te voorkomen. Zo zou Obama’s nieuwe strategie voor ‘Af-Pak’ kritischer moeten worden geevalueerd, evenals het Westerse beleid t.a.v. het Midden-Oosten (incl. Iran).
Opvallend is, hoe goed NRC Handelsblad zich heeft geworpen op dit onderwerp, terwijl onze de Volkskrant hier zelfs niet genoemd wordt.
(Hadden onze onderzoeksjournalist Jan Hoedeman – en zijn hoofdredacteur – zich maar hierop geconcentreerd i.p.v. hun Canard van ‘ NL militairen martelen in Irak’ !)

Gisteren heeft een delegatie van onderzoeksjournalisten van Argos, Zembla en Reporter een dossier met journalistieke producties over Irak aangeboden aan de Commissie Davids. De opdracht van de Commissie Davids is om onderzoek te doen naar de voorbereiding van en besluitvorming over de politieke steun van Nederland aan de inval in Irak in het algemeen en over aspecten van volkenrechtelijke aard, over de inlichtingen- en informatievoorziening en vermeende militaire betrokkenheid in het bijzonder. Juist over deze laatste drie aspecten hebben onderzoeksjournalisten in en buiten Nederland heel veel gepubliceerd. Op de website over onderzoeksjournalistiek http://www.onjo.nl is alles over dit dossier te vinden.( Nieuwsbrief Argos van 3 april)

OnJo is een samenwerkingsverband van de onderzoeksprogramma’s van de publieke omroep Argos (VPRO, VARA), Reporter (KRO) en Zembla (VARA, NPS). OnJo bevat ook een deel van de uitzendingen van Het Onderzoek (EO de Ochtenden), Tegenlicht (VPRO), Jansen & Janssen (VPRO), Factor (IKON), NOVA (NPS/VARA) en Netwerk (EO/NCRV).

Onjo: Dossier Irak voor Commissie Davids (onjo.nl)

Dossier Onjo Commissie Davids)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s