AANBEVOLEN: 'Geen geld voor Gaza' – VARA/NPS TV-uitzending Zembla op 8 maart '09

Een meer dan schandalige zaak is door VARA’S ZEMBLA TV uitstekend voor het voetlicht gebracht. Waar blijven de Kamervragen van Geert Wilders cs?
En wat doet onze zionistische minister van BUZA, Maxime Verhagen, hieraan?

In Gaza filmde ZEMBLA de verwoestingen van de oorlog en zag dat de anjers van het door Nederland betaalde bloemenproject gevoerd worden aan de schapen.

Door de blokkade kan er niks in en niks uit Gaza. De bevolking leeft in armoede en scholen en ziekenhuizen worden keer op keer vernield. Afgelopen week beloofde de wereld 3,5 miljard euro aan de Palestijnen. In Zembla de vraag of al die hulp aan de Palestijnen wel helpt. Houdt het niet juist de erbarmelijke situatie van de Palestijnen in stand?

Het huidige paradepaardje van de Nederlandse ontwikkelingshulp aan de Palestijnen, het bloemenproject in Gaza, boekt weinig succes. Met jaarlijks drie miljoen euro helpt Nederland de Palestijnse anjerkwekers. De anjers bloeien en groeien weelderig in de Palestijnse kassen maar bereiken helaas niet de Europese vaas.

Ook een ander Nederlands project, de zeehaven voor Gaza, werd weggegooid geld. Op de Gaza-strook spreekt ZEMBLA met Mamon Khozender, de Palestijnse delegatieleider die 12 jaar geleden naar Den Haag kwam om aan een Nederlands ingenieursbureau te vragen de haven te bouwen voor Gaza. Met een eigen haven en een eigen vliegveld zou de Palestijnse staat pas echt van de grond komen.

Miljoenen in rook op

Premier Kok zette samen met Yassar Arafat de eerste spade in het zand. Toen was er nog hoop. Tot een jaar later de bouwplaats door het Israëlische leger met bulldozers werd weggevaagd. Daar gingen miljoenen euro’s aan Nederlands ontwikkelingsgeld.

Sinds de Oslo-akkoorden in 1993 heeft de internationale gemeenschap miljarden in de nieuwe Palestijnse staat gestoken. Ondanks al dat ontwikkelingsgeld is het alleen maar slechter gegaan met de Palestijnen. Al die miljarden die nu weer aan de Palestijnen zijn beloofd, hebben geen zin zolang Israël een twee-staten-oplossing blijft tegenhouden. Met Netanyahu als nieuwe premier komt daar geen verandering in.

Meer druk

Nederland is van oudsher tegen het uitoefenen van druk op Israël. Robert Serry, de speciaal VN-gezant voor het vredesproces in Midden-Oosten is het daar niet mee eens. In Zembla zegt hij: "Er moet soms wel eens wat meer druk op Israël komen. Als partijen de wil niet tonen om er uit te komen zou de internationale gemeenschap misschien wat meer verantwoordelijkheid moeten nemen. We zouden als internationale gemeenschap wat minder vrijblijvend moeten zijn."

Volgens de Israëlische econoom Shir Hever is de hulp aan de Palestijnen wel heel goed voor de Israëlische economie. “Die profiteert juist van de bezetting. Het grootste deel van de hulpgoederen zoals voedsel, tenten en medicijnen voor de Palestijnen wordt gekocht en geproduceerd in Israël en vervoerd met Israëlische transportbedrijven. Bijkomend voordeel voor de Israëlische staatskas is dat al het geld dat wordt gedoneerd, van Israël eerst omgewisseld moet worden in Israëlische shekels. Zo heeft Israël haar handelstekort weten op te lossen. Van dat geld financiert Israël de bezetting en de volgende aanval op de Palestijnen.”

Schandalige vergissing

Niet de verwoestingen maar de grensblokkades zijn er de belangrijkste oorzaak van dat de economie van Gaza zo goed als vernietigd is en dat negentig procent van de Palestijnen moet bedelen om voedselhulp. UNRWA-directeur John Ging: "De grensblokkades zijn een schandalige vergissing, en ieder land dat niet actief meewerkt aan het beëindigen daarvan is medeschuldig aan de mensenrechtenschending die daardoor plaatsvindt". "Gaza wordt vaak vergeleken met een gevangenis. Maar Gaza is erger, in een gevangenis krijg je tenminste drie keer per dag een maaltijd.”

Samenstelling en regie: Kees Schaap
Research: Simone Tangelder
Eindredactie: Kees Driehuis

Geen geld voor Gaza – 8 maart 2009:ZEMBLA

DISCUSSIEER OVER DIT ONDERWERP IN ZEMBLA-FORUM

De Israëlische bombardementen op Gaza hebben enorme schade aangebracht in Gaza-Stad. Om de oorlogsschade weer te herstellen, heeft de Westerse wereld snel een donorconferentie belegd. Maar is het wel zo vanzelfsprekend dat de internationale gemeenschap betaalt? Waarom bekostigt Israël niet de rekening van kapotgeschoten scholen en VN-gebouwen? Er werd gefilmd in Gaza en er wordt getoond dat alle ontwikkelingshulp aan de Palestijnse gebieden geen zin heeft zolang er niet serieus gewerkt wordt aan een Palestijnse staat.

Uitzending gemist: ‘Geen geld voor Gaza’ – VARA/NPS TV-uitzending Zembla op 8 maart ’09

ON TV we were shown a uniquely impressive conference, a huge assembly of world leaders, who all came to Sharm-el-Sheikh. (Remember that during our occupation of Sinai it was called Ophira? Remember Moshe Dayan saying that he preferred Sharm-el-Sheikh without peace to peace without Sharm-el-Sheikh?)

Who was not there? Chinese and Japanese rubbed shoulders with Saudis and Qataris. Nicholas Sarkozy was everywhere (Indeed, it was well-nigh impossible to take a photo without the hyper-active French president appearing in it somewhere.) Hillary Clinton was the star. Hosni Mubarak celebrated his achievement in getting them all together on Egyptian soil.

And for what? For little, poor Gaza. It has to be rebuilt.

It was a celebration of sanctimonious hypocrisy, in the very best tradition of international diplomacy.

First of all, nobody from Gaza was there. As in the heyday of European imperialism, 150 years ago, the fate of the Natives was decided without the Natives themselves being present. Who needs them? After all, they are Primitives. Better without them.

Not only Hamas was absent. A delegation of Gaza businessmen and civil society activists could not come either. Mubarak just did not allow them to pass the Rafah crossing. The gate of the prison called Gaza was barred by the Egyptian jailers.

The absence of delegates from Gaza, and especially from Hamas, turned the conference into a farce. Hamas rules Gaza. It won the elections there, as in all the Palestinian territories, and continues to govern it even after one of the mightiest armies in the world spent 22 days trying to dislodge it. Nothing will happen in the Gaza Strip without the consent of Hamas. The world-wide decision to rebuild Gaza without the participation of Hamas is sheer foolishness…

“Two States” Sanctimonious Hypocrisy (By Uri Avnery in ICH)

Poll: Hamas more popular after Gaza offensive (Reuters/Haaretz)

Geert Wilders’ anti-islamisme gebaseerd op politiek zionisme en populistische xenofobie

De zionistische (pro-Groot-) ‘Israel lobby’ in Nederland: een noodzakelijke inventarisatie

Advertenties

2 thoughts on “AANBEVOLEN: 'Geen geld voor Gaza' – VARA/NPS TV-uitzending Zembla op 8 maart '09

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s