Wil Israel, via Gaza, oorlog met Hezbollah en Iran uitlokken? (2)

De Israelische ambassadeur in Australie verbindt de oorlog in Gaza met de uitdaging waarvoor Israel zich binnen een jaar gesteld ziet wanneer Iran over nucleaire wapens gaat beschikken. Dit, tezamen met de voortdurende raket-aanvallen vanuit Gaza, brengt ons terug op de cruciale vraag:

In hoeverre houdt Israel rekening met een uitbreiding van de strijd met Hamas tot een oorlog met Hezbollah en mogelijk ook Iran – of wil zij die zelfs uitlokken? Dat is een vitale vraag die moet worden gesteld door eenieder die zich afvraagt wat voor een soort ‘overwinning’ Israel eigenlijk nastreeft in Gaza – en wat de consequenties kunnen zijn van verdere escalatie van dit conflict.

Zeker is dat Israel bij haar normale strategische contingency planning zich voorbereidt op het verdedigen tegen hernieuwde raket-aanvallen van Hezbollah vanuit Libanon. Naast luchtverdediging houdt dit ook maatregelen in om die raketinstallaties uit te schakelen middels luchtaanvallen en eigen raketten en geschut. In hoeverre – en hoe snel – ook (weer) grondstrijdkrachten in Libanon in de strijd zouden worden geworpen, hangt dan af van de ontwikkelingen.

Israel zou geen coulantie hebben voor de souvereiniteit van Libanon, maar de regering van dat land (en de VN-vredesmacht waarin de EU (incl. Nederland !) verantwoordelijk achten voor het intomen van Hezbollah.
Men kan er gevoeglijk vanuit gaan dat deze ‘normale’ planning is aangescherpt tijdens de voorbereidingen van de militaire operatie tegen Hamas. In hoeverre Israel erop uit is om twee vliegen in een klap te slaan, blijft een (benauwende) vraag.

Catastrofaal zou zijn als Iran bij een verdere escalatie zou worden betrokken. Er is veel gespeculeerd over een ‘preventieve’ Israelische aanval op Iran in deze weken voor de overdracht van het presidentschap in de VS. Israel is niet alleen bevreesd voor het binnen korte tijd bereiken van een militair-nucleaire capaciteit door Iran, maar ook voor de langere termijn wanneer Iran doorgaat met het verwerven van civiel-technische kennis. Op basis hiervan kan dit land steeds sneller een overstap maken naar het produceren van nucleaire wapens.

Waar Amerika onder Bush&Cheney makkelijk meegesleept had kunnen worden in een oorlog met Iran na een ‘preventieve’ aanval van Israel, wordt die mogelijkheid onder president Obama door Israel kleiner ingeschat. Dit zou reden kunnen zijn om hem, aan het begin van zijn presidentschap, met een escalatie va de oorlog te confronteren.

Israel’s ambassador to Australia has suggested that the military campaign in the Gaza Strip was a "pre-introduction" to attacking Iran.

Speaking at Sydney’s Jewish community on Friday, Israeli envoy Yuval Rotem said the offensive was "a pre-introduction to the challenge Israel expects from a nuclear-equipped Iran" likely to happen "within a year".

Rotem made the remarks without realizing a Seven News camera was recording him. He then asked the operator to turn off his camera.

Israel accuses Iran of developing a military nuclear program, while the nuclear Non-Proliferation Treaty (NPT) signatory denies the charges.

Officials in Tehran contend that the only aim of their program is the civilian applications of the technology.

Israel, meanwhile, contends that a nuclear Iran would pose an existential threat to Tel Aviv. Under such allegation, Israeli leaders have threatened to militarily take out Iran’s nuclear infrastructure.

In the aftermath of Israel’s Gaza operation, Defense Minister Ehud Barak said Sunday that all options remained on the table against Iran.

"Cooperation with different countries especially with Russia and China is necessary in light of the threat. This, however, does not take any options off the table," he said.

Israel may take Gaza war to Iran (Iranean Press TV)

Wanneer zou Hezbollah zich in de Gaza-oorlog mengen? (The Electronic Intifada)

Er is – en wordt – veel gespeculeerd over een mogelijke Israelische aanval op Iran om haar (vermeende) ontwikkeling van nucleaire wapens te vertragen. Volgens een gerenomeerde journalist van de New York Times, heeft Israel vorig jaar president Bush gevraagd om assistentie voor zulk een aanval in de vorm van ‘bunker-busters’ (zware vliegtuigbommen), mogelijkheden om vliegtuigen onderweg van brandstof te voorzien, en toestemming om over Irak te vliegen. Bush zou deze verzoeken hebben geweigerd en getracht hebben de Israelies in te tomen door hen te informeren over eigen geheime sabotage-operaties in Iran.

Bush hield Israel af van aanval op Iranese nucleaire installaties (New York Times)

Wil Israel, via Gaza, oorlog met Hezbollah en Iran uitlokken? (1)

Advertenties

7 thoughts on “Wil Israel, via Gaza, oorlog met Hezbollah en Iran uitlokken? (2)

 1. Israel dreigt vandaag wederom en nu openlijk met disproportioneel geweld tegen Gaza.
  Kennelijk probeert men Iran uit de tent te lokken.
  Als de eerste poging niet lukt blijf je gewoon proberen totdat er wel een reactie komt die vergelding "rechtvaardigt".
  Natuurlijk moet Israel de aannval op Iran starten voordat de VS kenbaar maken daar niet in mee te gaan.

 2. Alles wat Israel en Amerika de afgelopen jaren hebben gedaan is het radicaliseren van de extremisten, juist door te weigeren de (relatief) gematigde krachten een redelijk aanbod te doen.http://www.newamerica.net/publications/articles/2009/envoys_nowhere_10349 zegt daarover het volgende:
  Lacking a clear offer from Israel (as opposed to partial, qualified and revocable concessions) the PLO leadership has never had the political ammunition with which to confront its own extremists. The United States has remained throughout an essentially unconditional supporter of Israel, instead of bringing to bear the massive pressure necessary to concentrate the minds of the Israeli electorate on the real choices facing them.Reactie is geredigeerd

 3. @Wim Duzijn,
  Hoe bedoel je "door te weigeren de gematigde krachten een redelijk aanbod te doen"? Israel bood in 2000 de Palestijnen 97% van de betwiste gebieden aan, plus 3% compensatie van ‘klein Israel’, plus het begin van de terugkeer van de ‘vluchtelingen’. Hoeveel ‘redelijker’ wil je het hebben? De Palestijnse reactie (in rechtstreekse opdracht van massamoordenaar Arafat): Het begin van een oorlog die tot vandaag nog niet be’eindigt is (en per abuis de 2e intifada genoemd wordt in het westen).
  Wat wil je dat Israel precies nog meer aanbied dan dit???

 4. Met mensen die blindelings geloven in zionistische fabeltjes valt niet te praten.
  Wie eerbied heeft voor de feiten kan daarvoor terecht op de infosite van de Israelische vredesbeweging http://www.gush-shalom.org/generous/generous.html
  Daar wordt de vloer aangeveegd met het zogenaamde genereuze aanbod van EHUD BARAK (dat ook nog eens werd gedaan op een moment waarop de steeds machtiger worden LIKOED-partij onder leiding van ARIEL SHARON alles op ales zette om de vredesonderhandelingen te ondermijnen).

 5. @Wim Duzijn,
  Technisch feit, het aanbod lag op tafel. Waarom de Palestijnen besloten het niet aan te nemen? Daar kunnen we uren over discussieren, maar het veranderd het bestaan van het aanbod niet.
  Hoe dan ook, ik hoor graag van je wat je dan precies wil dat Israel wel aanbied, als zelfs dat niet genoeg schijnt te zijn.

 6. Natuurlijk!..dat is het!…dat we daar niet aan gedacht hebben zeg…laten we weer eens een vers conflict beginnen…er zijn nog te veel burger doelen over gebleven…sodejuu zeg,hoe kan ’n persoon denken

 7. Ik heb dus een aantal dagen gewacht op een reactie van deze wijze , on-bevooroordeelde schrijvers hier…maar zoals gewoonlijk…een hoop geschreeuw en geen wol van betekenis..what else is new

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s