Columniste Nausicaa Marbe: 'Van Bommel gooit olie op het vuur' (de Volkskrant van 9.1.09)

Is onze felle Roemeens-Nederlandse columniste enkel een politieke zioniste of (ook) een religieuze zioniste? Hoe dan ook, het is haar goed recht om dat te zijn en, heel duidelijk, op die basis haar opinies te geven – en daarbij discussietrucs toe te passen.

Als reactie op haar column greep ik terug op een artikel van de, helaas overleden, hoogleraar en columnist JAA van Doorn, n.a.v. een column van haar van twee jaar geleden – tijdens de oorlog tussen Israel en Hezbollah – , getiteld ‘Lessen in Misleiding’. Zulks als hommage aan Van Doorn en om te herhalen dat Marbe consequent gebruik maakt van: DISCUSSIETRUCS

Bewonderaars van Israël hebben het dezer dagen moeilijk. Iedereen zal erkennen dat het land is aangevallen en dus mag terugslaan, maar bijna iedereen is van mening dat de morele norm van proportionaliteit door Israël ernstig is geschonden. Een moeilijk woord, maar makkelijk uit te leggen: een glazen salontafel met een hamer bewerken om een hinderlijke mug dood te slaan, heet het toepassen van disproportioneel geweld.

De vrienden van Israël zoeken dus naar uitvluchten. Hezbollah is begonnen (de mug ook). Israël voelt zich getergd (zo de muggendoder). Terrorisme moet worden uitgeroeid (muggenzwermen idem dito). Et cetera. Wie geen verdere argumenten kan bedenken, neemt zijn toevlucht tot het scheppen van verwarring. Je hangt een verhaal op dat nergens op slaat maar de aandacht van de kapotte tafel kan afleiden.

Mooie voorbeelden biedt de column van Nausicaa Marbe in de Volkskrant van vorige week zaterdag. Ze noemt de ophef over het kapotgeschoten Beiroet een uiting van ‘egoïstische verontwaardiging’: de mensen zijn boos over het vernielen van hun ‘hippe vakantiebestemming’. Je moet er wel op kunnen komen, maar Marbe probeert minder begaafde lezers een schuldgevoel te bezorgen en ze leidt meteen de aandacht af van de werkelijke ellende, in de arme volkswijken en in heel verder Libanon.

Haar tweede handigheidje bestaat in het verleggen van de discussie naar een andere kwestie. We zeuren over Libanon, maar we treuren niet over de Nepalese slachtoffers van het maoïstisch geweld en over Darfur.
De verklaring die ze hiervoor bedenkt, verraadt haar identiteit: er wordt niet voor Darfur gedemonstreerd omdat dit ‘geen vehikel voor antisemitisme’ is. Men is boos over Libanon omdat het de kans biedt de joden weer eens de schuld te geven. U bent dus gewaarschuwd: klaag niet over uw verhinderde vakantie in Beiroet, want u kunt in een bijzonder sinister gezelschap belanden. Bij relschoppers, schrijft Marbe, die roepen ‘Hamas, joden aan het gas’. Het is even doordenken.

Laatste smoes: Israël serveert zijn buren een onsmakelijk koekje van eigen deeg. In feite wordt een gigantisch koekblik leeggeschud in antwoord op een paar biskwietjes. Maar daarover hebben we het al gehad: sommige mensen hebben lak aan de morele norm proportionaliteit.

De column van Nausicaa Marbe: ‘Lessen in Misleiding.’ Einde ctaat. Bron: HP/De Tijd Discussietrucs [van Nausicaa Marbe] (artikel JAA van Doorn in HP/De Tijd)

PS Intifada betekent ‘opstand’ NL Wikipedia ‘Intifada’

PPS Kenmerkend bij discussies over ‘het’ conflict in het Midden-Oosten is, dat deze discussie wordt gevoerd door politieke en/of religieuze zionisten enerzijds en onafhankelijke critici van het beleid van Israel (en ‘andere Joodse geluiden’) anderzijds.
Als zodanig hebben deze reacties weinig zin, anders dan het informeren van geinteresseerde leken, het beinvloeden van onze politici – en het ventileren van persoonlijke ergenissen tav het onderwerp.

Van Bommel gooit olie op het vuur (Columniste Nausicaa Marbe in de Volkskrant van 9.1.09)
Hakenkruis

Onze felle, goed schrijvende en intelligente, islam-basher en PVV-vergoeilijker Nausicaa Marbe is (eindelijk) uit de kast gekomen en blijkt Joods te zijn.
Daar is natuurlijk niets op tegen, maar verklaart waarom zij altijd zo gebeten
is op ‘politieke islamieten’ en het laakbaar zionistisch beleid van Israel zo sterk verdedigt.

Een columnist met een bepaalde etnische en/of religieuze achtergrond zou zich moeten
matigen in het geven van kritische opinies over controversiele onderwerpen die haar of zijn persoonlijke achtergrond raken. 

Zo kan ik deze, op zich ontroerende, column niet anders lezen dan met Marbes veelvuldig
verketteren van moslims en Palestijnen in gedachte – jammer.
Steun Israëls optreden tegen Hamas

Advertenties

4 thoughts on “Columniste Nausicaa Marbe: 'Van Bommel gooit olie op het vuur' (de Volkskrant van 9.1.09)

 1. LS, ter informatie:
  J(an) (G)eeurtsen nam ik al eerder (12-07-2008 22)25) op in:http://www.volkskrantblog.nl/bericht/149257
  vanwege zijn weinig verhullende blogs:
  – Aleen met atoomwapens is Iran te stoppen
  – Wilders heeft gelijk
  – Zouden antisemieten mogen worden vermoord?
  Ik ben opgehouden met het met hem in discussie te treden
  omdat het weinig zin heeft.Keesjemaduraatje, naar wiens blog ‘JG’ verwijst, zal ik alsnog opnemen. Overigens valt het valt mij op dat Keesjemaduraatje mijn reactie op zijn eerste blog tegen mij, heeft verwijderd – niet sterk.
  Het beschuldigen van anti-Semitisme bij degenen die kritiek hebben op het zionistisch (Pro-Groot Israel) beleid van Israel, ‘werkt’ niet meer – en doet in toenemende mate pathetisch aan.

 2. Met antisemieten in discussie is verspilde energie. Dat ik de vraag opgeworpen heb, of het zinvol zou zijn antisemieten te vermoorden, moet in de juiste context worden geplaatst.
  De man of vrouw in de straat, die zich antisemitisch uit laat, is niet degene die antisemitisme verspreid.
  Het is de elite die deze ziekte levend houden, en verspreid.
  Dat zijn degene die je zou moeten aanpakken.http://www.volkskrantblog.nl/bericht/206540Reactie is geredigeerd

 3. JG,
  Mijn advies: Richt een muziekband op met Joop,Jack en Betty, en noem het de Iritantjes.
  Dat jullie niet kunnen zingen is geen probleem. Jullie ‘bijdragen’ aan blogs braken slechts onzin uit.Reactie is geredigeerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s