Wil Israel, via Gaza, oorlog met Hezbollah en Iran uitlokken?

In hoeverre houdt Israel rekening met een uitbreiding van de strijd met Hamas tot een oorlog met Hezbollah en mogelijk ook Iran – of wil zij die zelfs uitlokken? Dat is een vitale vraag die moet worden gesteld door eenieder die zich afvraagt wat voor een soort ‘overwinning’ Israel eigenlijk nastreeft in Gaza – en wat de consequenties kunnen zijn van verdere escalatie van dit conflict.

Zeker is dat Israel bij haar normale strategische contingency planning zich voorbereidt op het verdedigen tegen hernieuwde raket-aanvallen van Hezbollah vanuit Libanon. Naast luchtverdediging houdt dit ook maatregelen in om die raketinstallaties uit te schakelen middels luchtaanvallen en eigen raketten en geschut. In hoeverre – en hoe snel – ook (weer) grondstrijdkrachten in Libanon in de strijd zouden worden geworpen, hangt dan af van de ontwikkelingen.
Israel zou geen coulantie hebben voor de souvereiniteit van Libanon, maar de regering van dat land (en de VN-vredesmacht waarin de EU incl. Nederland !) verantwoordelijk achten voor het intomen van Hezbollah. Men kan er gevoeglijk vanuit gaan dat deze ‘normale’ planning is aangescherpt tijdens de voorbereidingen van de militaire operatie tegen Hamas. In hoeverre Israel erop uit is om twee vliegen in een klap te slaan, blijft voorlopig een (benauwende) vraag.

Catastrofaal zou zijn als Iran bij een verdere escalatie zou worden betrokken. Er is veel gespeculeerd over een ‘preventieve’ Israelische aanval op Iran in deze weken voor de overdracht van het presidentschap in de VS.
Israel is niet alleen bevreesd voor het binnen korte tijd bereiken van een militair-nucleaire capaciteit door Iran, maar ook voor de langere termijn wanneer Iran doorgaat met het verwerven van civiel-technische kennis. Op basis hiervan kan dit land steeds sneller een overstap maken naar het produceren van nucleaire wapens.
Waar Amerika onder Bush&Cheney makkelijk meegesleept kunnen worden in een oorlog met Iran na een ‘preventieve’ aanval van Israel, wordt die mogelijkheid onder president Obama door Israel kleiner ingeschat.
Vandaar dat de laatste weken voor de wisseling van de wacht in de VS op 20 januari, spannend blijven – volgens prof. Paul Rogers (en mij).Zie:
Will Israel attack Iran? (Paul Rogers in openDemocracy)

Uit een artikel in Haaretz van vandaag zou men kunnen concluderen dat Iran juist Hezbollah wil weerhouden van het zich mengen in de strijd van Hamas tegen Israel. Als dit waar is, zou het kunnen duiden op een besef in Iran hoezeer Israel gebrand is op uitbreiding van de oorlog – hetgeen op zich weer geen geruststellende gedachte is.

Nederland zal, via de VN/EU vredesmacht voor Libanon, rechtstreeks betrokken worden bij vijandelijkheden tussen Israel en Hezbollah. Bij een oorlog met Iran zou ons land op meerdere manieren worden meegezogen in een voor de wereldvrede catastrofale ontwikkeling.

Al met al genoeg redenen voor onze betrokken parlementariers om toch terug te komen van hun reces, lijkt me.

‘Iran pledged that Hezbollah won’t respond to Gaza op’ (By Yoav Stern, Haaretz Correspondent)

Als Hamas de strijd militair dreigt te verliezen of als Hamas wordt gedwongen het – eenzijdig Israel bevorderende – Egyptisch-Franse voorstel voor een staakt-het-vuren te accepteren, zal Hezbollah Israel aanvallen. Dat is de evaluatie in dit artikel. Indien de Israelische strategische planners eenzelfde visie hebben en (toch) hun oorlog gericht op het militair uitschakelen van Hamas voortzetten, dan moet men concluderen dat Israel bewust een oorlog met Hezbollah wil uitlokken – en waarschijnlijk ook een oorlog met Iran. Hiermee zou Israel president Obama voor het blok zetten, hetgeen Israel goed zou uitkomen.

Wanneer zou Hezbollah zich in de Gaza-oorlog mengen? (The Electronic Intifada)

Naschrift: Op 24.08.06 is hier al eerder aangedrongen op het veel actiever nastreven van politieke oplossingen van de conflicten in de regio, als voorwaarde voor het door de EU (incl.NL) deelnemen aan de VN/EU Libanon-vredesmissie:
‘Israel/Palestine/Lebanon: Climbing Out of the Abyss’ (International Crisis Group)

Advertenties

10 thoughts on “Wil Israel, via Gaza, oorlog met Hezbollah en Iran uitlokken?

 1. Die link wordt al vaker gelegd en niet door de minst invloedrijke figuren.
  Zo is John Bolton ex-VN ambassadeur voor de VS werkelijk bezeten van het plan om nu meteen Iran militair aan te pakken aangezien dat land gelinkt zou zijn aan Hamas.
  Ook ik houd mijn hart vast want ook de misdadige aanval op Gaza was juist voor het aantreden van Obama gepland. (Hoewel ik niet denk dat Obama Israel een stroobreed in de weg zal leggen met zijn stafchef Rahm Immanuel)
  Over oorlogshitserij gesproken.

 2. Goedbeschouwd is deze Gaza-oorlog al een oorlog tegen Iran. Op dit ogenblik zijn Iran en Syrië de laatste onruststokers in het Midden-Oosten. De aanval op Hamas is een aanval op een door Iran gesteunde terreurorganisatie.
  Dat het Iran om niet meer te doen is dan het ‘anti-Israël’ gevoel in stand te houden, moge ook blijken uit het feit dat ze Hamas niet uitrust met raketten die een langer bereik hebben. Dan zou de vlam pas goed in de pan slaan.
  Israël staat een een schaakbord met een duivels spel er op. Haar tegenstanders worden nog steeds schromelijk onderschat.

 3. Niet onwaarachijnlijk dat di soort gedachten spelen. Maar hopen dat er nog ergens een restje verstand overblijft. Het is inderdaad een ultiem rampenscenario.
  Terugkomen van betrokken parlementariërs: je denkt toch niet echt dat dat enige invloed zal hebben..

 4. Is het Jesaja31:31, of Jeremia31:31 (ik heb even geen bijbel bij de hand)? Het hernieuwde verbond is volgens mij, wat het huis Israel en het huis Juda willen; en dat is geen vrede, of mensen die wereldwijd helemaal normaal doen, maar wel iedereen zijn/haar volle potentieel laten ontplooien, en als het niet aan een ramp in de natuur ligt, al je medemensen tot een natuurlijke dood laten doorleven. Zachtmoedigen zullen de aarde beërven…volgens mij zijn we er na 3 miljard jaar evolutie en 5700 jaar geloof nog maar een paar generaties (of minder, hopelijk) van verwijderd.

 5. Ik vermoed dat de Israëlische regering een voor Obama gunstiger uitgangspunt wil scheppen.
  Deze ‘Gaza-oorlog’ gaat inderdaad niet alleen maar om Gaza en Hamas. Gaza werd steeds meer dè vooruitgeschoven legerpost van Iran.
  Deze ‘bloedige’ oorlog in combinatie met een nog te komen vredesinitiatief van Obama voorkomt wellicht een veel bloediger oorlog tussen Iran (en Syrië?) enerzijds en Israël (en de VS?) anderzijds. Mocht zo’n bloediger oorlog zich toch voltrekken, en mochten diverse andere landen dan toch ook militair partij kiezen, dan zouden we dat waarschijnlijk rustig WOIII mogen noemen.

 6. @Peter Louter en Betty Stavast: jullie visie komt overeen met die van zionisten, hetgeen jullie goed recht is – en mij niet verbaast na onze eerdere gedachtewisselingen op deze site.
  Gedachtewisselingen die wij hebben afgesloten met overeen te komen dat wij het niet eens worden over de oorzaken van – en gewenste oplossingen voor – ‘het’ conflict in het Midden-Oosten.
  @Aad Verbaast: het feit dat EU/Nederland rechtstreeks betrokken zou worden bij vijandelijkheden tussen Israel en Hezbollah, vereist op zich al dat onze parlementariers hierover met het kabinet in debat moeten gaan.

 7. @Peter Louter, ik ontving je reactie op een andere blog dan deze, en herplaats hem daarom hier:peter louter (ip: 86.80.3.140) / 07-01-2009 16:40
  JW, mij een zionist noemen is net zo onzinnig als jou een anti-semiet noemen. Moeten we niet doen.
  Er is wel wat meer aan de hand dan een simpele clash tussen Israël en Hamas. Zie mijn analysehttp://www.volkskrantblog.nl/bericht/239929
  Hamas is voor heel veel landen een obstakel.

  Peter, met je analyse ben ik het niet eens – wel met die van de International Crisis Group waaronder je je reactie plaatste:http://www.volkskrantblog.nl/bericht/239957

 8. @ Allen,en niemand in het bijzonder,
  Ja,laten we dat doen,want we hebben toch niks anders te doen hier dan oorlog voering.
  De eerste 6 raketten van de buren in het noorden,vanuit de UN zone,zijn al reeds geland

 9. Ik plaatste onderstaande reactie onder Party-Dog’s eerste blog:http://www.volkskrantblog.nl/blog/94991Beste Party-Dog / Doorbijtertje / (Hasbara-medewerker?),
  Het lijkt erop dat dit Uw eerste VK-blog is.
  U leeft in Israel, heeft banden met NL en werpt U op als verdediger van het zionistisch beleid van Israel – hetgeen volstrekt Uw goed recht is.
  Het is wel jammer dat U Uw identiteit niet wil bekend maken.
  Dat doet afbreuk aan Uw bijdragen.
  Wat betreft Uw eerste bijdrage, merk ik op dat de premisse van ‘haat’ bij critici van het beleid van Israel, onjuist is. Integendeel: de meeste critici willen Israel beschermen tegen het onverantwoordelijke beleid van haar regering.
  De oorlog in Gaza had gemakkelijk kunnen worden voorkomen als Israel zich had gehouden aan de afspraak met Hamas om de doorgangen open te laten en de humanitaire hulp (700 trucks per dag) door te laten.
  De ‘raketten’ van Hamas zijn opgevoerde vuurpijlen die in acht jaren 24 slachtoffers hebben veroorzaakt. In dezelfde periode heeft Israel honderden Palestijnen gedood.
  De wapenstilstand is op 4 nov. door Israel gebroken door haar aanval in zuid-Gaza waarbij drie Palestijnen zijn gedood.
  Ten grondslag aan dit voortwoekerend conflict ligt de weigering van Israel om tot werkelijke vrede met de Palestijnen te komen op basis van VN/VR-resoluties 242 en 338.
  Uw cynische reactie op mijn blog http://www.volkskrantblog.nl/bericht/239868 belooft weinig constructiefs voor de toekomst. Dat is jammer, want visies vanuit Israel kunnen heel nuttig zijn voor het debat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s