'Ongelukkige kritiek op een ongelukkig moment' – Commentaar in de Volkskrant

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates, een doorgaans behoedzaam opererend man, is uit zijn slof geschoten met tamelijk forse kritiek op het optreden van de NAVO in Afghanistan. In een gesprek met de Los Angeles Times zei hij te betwijfelen of de ISAF-missie voldoende is toegerust voor de strijd tegen een guerrillabeweging als de Taliban. Strategen zouden te weinig weet hebben van counterinsurgency. De troepen zouden merendeels nog zijn getraind alsof ze een Russische invasiemacht in Duitsland moeten weerstaan in plaats van Afghaanse guerrillastrijders uitschakelen.

Er werden door Gates geen landen bij naam genoemd. De minister richtte zijn pijlen ook niet op een specifiek segment van ISAF. Maar doordat hij de situatie in het oosten, waar vooral Amerikaanse troepen actief zijn, in gunstige zin vergeleek met die in het zuiden, ligt het voor de hand dat de lead nations aldaar – Groot-Brittannië, Canada en Nederland – zich bij uitstek voelen aangesproken.

Dit trio heeft goede reden om de woorden van de Amerikaanse bewindsman niet in dank te aanvaarden. Ze opereren in het lastigste gebied van Afghanistan en lopen de grootste risico’s. Dat ze voor zo’n zware opgave staan, is mede te wijten aan het feit dat de Verenigde Staten geen weloverwogen plan de campagne hadden voor Afghanistan na de succesvolle verdrijving van het Taliban-regime in 2001 en gepreoccupeerd raakten met andere dingen. Van iemand als Gates zou verwacht mogen worden dat hij zich daarvan rekenschap geeft. ..

‘Ongelukkige kritiek op een ongelukkig moment’ – Commentaar in de Volkskrantvan van 18-01-08

Reactie:

GEEN WELOVERWOGEN PLAN DE CAMPAGNE DOOR VERKEERDE DOELSTELLINGEN VAN DE AMERIKANEN, GEVOLGD DOOR DE NAVO

De Amerikanen zijn ‘ongelukkig’ omdat zo weinig andere NAVO-bondgenoten bereid en in staat zijn om in de gevaarlijkste gebieden te opereren.

Dat is inderdaad aan henzelf te wijten: na 2001 raakten zij ‘gepreoccupeerd met andere dingen’ – i.c. hun catastrofaal contra-productieve invasie van Irak en hun heilloze Global War on Terror.
(Terzijde: het is kenmerkend dat deze oorzaken in het Commentaar weer niet worden benoemd).

Hierdoor is de stabilisatie en opbouw-missie in Afghanistan geescaleerd tot een regionale vechtmissie die zich uitstrekt van het M-O en Irak tot en met Pakistan, zie:

The ‘war on terror’ moves East to Afghanistan and Pakistan (By Jason Motlag and Jim Lobe/Asia Times)

De NAVO incl. Nederland hebben zich laten meeslepen in een onnodige en niet te winnen wereldstrijd tegen ‘islamofascisme’ – en zullen dat, vrees ik, in toenemende mate bezuren. Ook in eigen landen.

Nederland hebben zich laten meeslepen..

ISAF – De Volkskrant blijft het heilloze beleid van Bush cs uitdragen en verdedigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s