Bijbel en Koran – ook onderling vergeleken (BijbelenKoran.nl)

Een uitstekend initietief:Door de teksten van het christelijke en islamitische heilige boek toegankelijk te maken, wil BijbelenKoran.nl de kennis van beide bronnen stimuleren en het onderling begrip bevorderen.

Bijbel & Koran

Waarom lanceren de IKON en de Wereldomroep deze site?

De IKON en de Wereldomroep (RNWO) vinden het belangrijk de dialoog tussen de twee grootste wereldgodsdiensten te bevorderen. Door de teksten van het christelijke en islamitische heilige boek op vergelijkende wijze toegankelijk te maken, willen de omroepen de kennis van beide bronnen stimuleren en het onderling begrip tussen aanhangers in het bijzonder en mensen in het algemeen te bevorderen. De Koran en de Bijbel worden zowel in het Nederlands, Engels als Arabisch aangeboden, zodat de site voor miljoenen wereldburgers toegankelijk is.

Het doel van deze site past goed binnen de missie van de Wereldomroep die luidt: “Het, mede namens en ten behoeve van Nederland, leveren van een bijdrage aan een beter geïnformeerde wereld door een combinatie van onafhankelijke journalistiek en dienstverlening. De doelstellingen van RNW zijn: – Het informeren van Nederlanders en Nederlandstaligen in het buitenland. – Het leveren van een bijdrage aan persvrijheid en pluriformiteit in landen met een informatieachterstand. – Het verspreiden van een realistisch beeld over Nederland in het buitenland.”

Ook het nieuwe Mission Statement van de IKON sluit aan bij dit project: ”De IKON produceert vanuit een (protestants) christelijke traditie en bijbels perspectief blikverruimende en grensverleggende inhoud voor radio, televisie en nieuwe media met als doel mensen te inspireren, te motiveren en te activeren. Vanuit oprechte nieuwsgierigheid, verwondering en kritisch vermogen levert de IKON op een eigenzinnige wijze een bijdrage aan het maatschappelijk debat en slaat op een verbeeldende wijze bruggen tussen gelovigen, anders gelovigen en niet-gelovigen.”

Veel gestelde vragen

Persoonlijke noot van de auteur Marlies ter Borg-Neervoort

Advertenties

3 thoughts on “Bijbel en Koran – ook onderling vergeleken (BijbelenKoran.nl)

 1. Hoe kan een niet-liberale christen (dat wil zeggen: iemand die weigert de goddelijkheid van Jezus te ontkennen) nu ooit een bruggenbouwer worden.
  Mensen kunnen elkaar alleen daar ontmoeten waar alle mensen ‘gewone mensen’ zijn. Dat was in feite ook de leidende gedachte in het werk van de stichters van de Amerikaanse democratie. Complotaanhangers noemen die stichters daarom graag duistere sekteleiders die de Satanische werkelijkheid van de vrijmetselaars zouden willen opdringen aan ‘echte gelovigen’ (mensen die een Goddelijke Jezus en het Messiaanse utopisme verdedigen).
  Een van die stichters was THOMAS PAINE. Zijn bekendste werk is THE AGE OF REASON.
  "One of America’s Founding Fathers, Thomas Paine, critiques Christianity and the Bible as a Deist. When Paine wrote, the idea of examining the Bible as a text objectively, let alone critically, was unheard of. Paine finds many of the internal contradictions and atrocities of the Bible and lays them out with withering scorn. The Age of Reason is a freethought classic." (http://www.infidels.org/library/historical/thomas_paine/)
  REDE (Iraanse ayatollahs hanteren het begrip LOGIC) wordt binnen de visie van Paine niet gezien als ontkenning van GOD, maar wel als ontkenning van de wil gewone mensen gelijk te stellen aan God. Wat dat betreft is hij een denker die een echte bruggenbouwer kan zijn.

 2. BNR Nieuwsradio – 6 december
  Het is bekend dat het oude testament in de Bijbel overeenkomsten kent met de Koran. Maar vandaag komt er een nieuwe website waarop beide geschriften met elkaar vergeleken kunnen worden, bijbelenkoran.nl. Geert Wilders heeft er een handje van de Koran te betitelen als haatzaaiend of woorden van die strekking. Maar volgens godsdienstwetenschapper en initiatiefneemster van de site Marloes Keller heeft hij ongelijk.
  > Beluister dit item: http://www.bnr.nl/static/jspx/play.jspx?datum=06/12/2007&tijd=07:10:50&lengte=5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s