VANAVOND IN AMSTERDAM: De Israëllobby: filmvertoning en debat met auteurs Mearsheimer en Walt

Advertenties

One thought on “VANAVOND IN AMSTERDAM: De Israëllobby: filmvertoning en debat met auteurs Mearsheimer en Walt

 1. 11november
  Gisteren nam ik deel maar vooral luisterde ik naar een avond met John Mearsheimer en Stephen Walt, de auteurs van The Israel Lobby.
  Dat boek zorgt al maanden (sinds een artikel in 2006 eigenlijk al) schokgolven. De auteurs stellen dat het Amerikaanse Midden- Oosten beleid niet in het Amerikaanse belang is omdat het voortdurende wordt beïnvloed door Israelische belangen en hun belangenbehartigers in de VS. De Israel Lobby zet politici onder druk en aangezien het veel kost om tegen hen in te gaan, gaan ze met hen mee, ook al levert dat weinig op.
  Spannend boek, dat naar mijn smaak te veel overhelt naar het maken van een sluitende anti-lobby zaak. Dat is zonde, want ik had veel liever gediscussieerd over die rare Amerikaanse buitenlandse politiek en wat die dan wel zou moeten zijn.
  Nu gaat de discussie vooral over Israël en de vraag of hun verwerpelijke expansiebeleid nu wel of niet de ellende veroorzaakt die hen overkomt. Dat interesseert me niet zoveel, eerlijk gezegd. Wel is het frappant dat veel adviseurs van Bush (en vrijwel de hele kluit neocons) ook adviseur is voor een buitenlandse partij, meestal Likud. Die dubbele loyaliteit zien we ook wel eens bij Nederlandse politici die sterke banden hebben met Israël, de heer Wilders voorop.
  Het debat gisteren was minder een debat dan een college van beide geleerde heren. En interessant was het, ondanks de wanprestatie van moderator Leonard Ornstein die compleet verdwaalde in zijn eigen emotionele voorkeuren en een beschamende vertoning afleverde.
  Ik mocht, samen met Alfred Pijpers, een co-referaat houden. Ik heb mijn kritiek op de auteurs hier gezet. Fascinerend was weer eens hoe wijs het perspectief is van deze wetenschappers, hoe ver ze over de politiek van vandaag heen kunnen kijken en hoe ze het strategische beeld steeds voor ogen houden. Walt kende ik niet zo goed, maar van Mearsheimer heb ik jaren geleden ‘The Tragedy of Great Power Politics’ gelezen, een meesterwerk dat ik iedereen kan aanbevelen.
  In het door ‘Happy Chaos’ georganiseerde gebeuren waren helaas veel lobbygroepen aanwezig, van de Nederlandse Israelische lobby van het CIDI tot de ridicuele Internationale Socialisten die probeerden Walt een quote in de maag te splitsen over Israël als waakhond van het imperialisme die hij bekwaam het veld uit sloeg.
  Nuttige en interessante avond. Mijn stelling is en blijft dat je het moet hebben over de inhoud en niet over de lobby, maar Mearsheimer wees me misschien terecht dat zelfs in de presidentiële debatten nooit de vraag gesteld zal worden: hoe kan het dat Amerikaans Midden Oosten beleid zo ineffectief is? Zijn verklaring: dat voorkomt de lobby, schurkt aan tegen een samenzweringsdenken dat me niet bevalt en het is daar waar ik problemen heb met het boek.
  Over Iran ten slotte, wijze woorden, zeker gezien de tamelijk oppervlakkige verklaring die Bush en Merkel daar vandaag over aflegden. Je kunt met sancties en diplomatie alleen maar iets afdwingen als je ook het probleem van Iran onderkend: namelijk dat een regering van incompetente ideologen, gesteund door veel te veel slappe politici, blijft leuteren over regime change. Walt dacht dat Iran maar beter geen nucleaire wapens zou moeten krijgen. Dat verraste niet, maar de belangrijkste overweging daarvoor, wat hij aan Iran zou adviseren, had ik, eerlijk gezegd, nog nooit zo bekeken. Iran, zei Walt, zou geen atoomwapens moeten willen hebben. Ze kunnen hun krachtspositie uitonderhandelen en zo veel bereiken dan met wapens, maar vooral, zei hij, stel dat er straks iets terroristisch gebeurt met kernwapens. Als Iran dan kernwapens zou hebben, dan zouden bendeleden van de Cheneyclub alles aangrijpen om het land aan te pakken. Als Iran niets heeft, moeten andere landen, zoals Pakistan, Israël, India of Noord Korea verantwoordelijk zijn. Beter dan maar zoveel mogelijk uit het wegonderhandelen halen, adviseerde Walt. Wijze woorden.
  http://www.amerika.nl/html/politiek/dagboek.htm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s