De macht van de Israël-lobby (artikel van Michael Lind op site amerika.nl van Frans Verhagen)

Etnische lobbygroepen hebben te veel invloed op de Amerikaanse buitenlandse politiek. Voor geen groep geldt dat sterker dan voor de Israël-lobby. Door politieke donaties, overheidsbenoemingen en invloed van de media vraagt de lobby – en meestal krijgt ze dat ook – onvoorwaardelijke steun voor Israël. Hoe gaat dat in zijn werk?…

De Israël-lobby verstoort de Amerikaanse buitenlandse politiek op een aantal manieren. De bezetting van de West Bank en Gaza, mogelijk gemaakt met Amerikaanse wapens en geld, jaagt anti-Amerikaanse gevoelens aan in Arabische en Moslimlanden. De uitbreiding van Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied maakt een lachertje van Amerikaanse steun voor zelfbeschikking van Kosovo, Oost Timor en Tibet.

De Amerikaanse strategie van gelijktijdige containment van Irak èn Iran komt Israël goed van pas, maar gaat in tegen de logica van realpolitik en strijkt de meeste Amerikaanse bondgenoten tegen de haren in. Kijken we buiten de regio, dan wordt het Amerikaanse beleid tegenover de verspreiding van kernwapens ondermijnd door de dubbele standaard die heeft geleid tot het negeren van Israëls kernwapenprogramma terwijl dat van landen als India en Pakistan uitgebreid werd veroordeeld.

Het ontbrekende debat in de Verenigde Staten is er niet één tussen Amerikanen die Israël willen zien overleven en zij die Israël vernietigd willen zien. De VS zouden Israëls bestaanrecht binnen internationaal erkende grenzen moeten steunen, net als de verdediging daarvan. Wat nodig is, is een debat tussen hen die de Amerikaanse steun voor Israël willen koppelen aan het gedrag van Israël, vanuit het oogpunt van Amerika’s eigen strategische doelstellingen en morele idealen, en hen die zo’n koppeling afwijzen….

Er is een parallel tussen de opkomst van joods fundamentalisme in de VS en Israël en de opkomst van fundamentalisme in de moslimwereld. In beide gevallen geloven reactionairen dat hun tradities worden vernietigd door seculiere westerse waarden. In beide gevallen is het tegengif tegen ‘corrumperende westerse waarden’ een pre-modernistische religieuze wetgeving: joodse wetten of de sharia….

Veel journalisten en beleidsexperts zeggen in privékring dat ze bang zijn op een zwarte lijst te komen van hoofdredacteuren en uitgevers die fanatieke Israël-supporters zijn. Topbanen in het Nationale Veiligheidsapparaat van de VS gaan routinematig naar mensen met nauwe persoonlijke en professionele banden met Israël en zijn Amerikaanse lobby. En soldaten en diplomaten worden vaak zwartgemaakt in fluistercampagnes als ze de doelstellingen van de regering van Israël bedreigen. Hoe kon het Amerikaanse beleid onder deze omstandigheden niet bevooroordeeld zijn ten gunste van Israël?…

In het verleden kon de Israël-lobby claimen dat het gesteunde land werd bedreigd met vernietiging door zijn buren. Dat is niet langer het geval. Sterker, de meeste Amerikanen zouden Israëls bestaansrecht en het recht zich te verdedigen ook steunen zonder de Israël-lobby. Maar als die lobby er niet geweest was, dan zouden Amerikaanse afgevaardigden de hulp aan Israël zeker verbonden hebben aan de voorwaarde dat Israël zich terugtrekt uit de bezette gebieden. Het is de onvoorwaardelijkheid van de Amerikaanse steun aan Israël die het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid compromitteert.

komende jaren moeten wij ons politieke systeem hervormen en bevrijden van corrumperende invloed, niet alleen van bedrijven en vakbonden, maar ook van etnische lobbies – alle etnische lobbies….

De waarheid over Amerika’s Israël-lobby is deze: hij is niet almachtig, maar hij is nog steeds veel machtiger dan goed is voor de VS en hun bondgenoten in het Midden-Oosten en elders.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in het Engelse maandblad Prospect, te bereiken op http://www.prospect-magazine.co.uk

De macht van de Israël-lobby (artikel van Michael Lind op site amerika.nl van Frans Verhagen)

‘De Israëllobby’: filmvertoning en debat met auteurs Mearsheimer en Walt (VPRO)

De (pro-Groot-) ‘Israel lobby’ in Nederland: een noodzakelijke inventarisatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s