Harde kritiek Australië op Nederlandse aktie in Afghanistan (Algemeen Dagblad)

Australische troepen die met de Nederlanders in Uruzgan zitten, hebben in juni niet meegedaan aan de slag om Chora.

Ze vonden dat Nederland te weinig deed om burgerslachtoffers te vermijden. Australische militairen uitten hun bezorgdheid daarover bij officieren.

Dat zegt de Australische defensiewoordvoerder brigadecommandant Andrew Nikolic. Bij het door Nederland geleide offensief tegen de Taliban in de Chora-vallei kwamen ruim vijftig burgers om. De Afghaanse president Hamid Karzai bekritiseerde de operatie op 16 en 17 juni een week later als onnauwkeurig en onzorgvuldig.

Australische officieren deden mee aan de planning van het offensief en het bemannen van controleposten. Zij haakten af toen ze zich realiseerden dat de Nederlandse procedures voor de operatie verschilden van de hunne. De Australische troepen hebben scherpere instructies om burgerslachtoffers te vermijden. Zonder in te gaan op details, stelt woordvoerder Nikolic dat die regels stroken met de doelstellingen van de door de NAVO geleide internationale ISAF-troepenmacht in Afghanistan….

De steun in Nederland voor de missie in Afghanistan daalt van 56 procent een half jaar geleden tot 51 procent nu. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Harde kritiek Australië op Nederlanders (AD.com)

President Karzai demands fewer airstrikes in Afghanistan (Reuters)

De steun voor de Nederlandse bijdrage aan de ISAF-missie van de NAVO in Afghanistan slinkt. Een kleine meerderheid van 51 procent is voor de uitzending terwijl dat een half jaar geleden nog 56 procent was. Vooral bij de achterban van de coalitiepartij PvdA ligt de kwestie moeilijk…

Steun voor missie Uruzgan slinkt (AD.com)

Commentaar:Wordt het niet tijd dat onze Volkskrant ster-oorlogsverslaggever en ‘martel’-deskundige Jan Hoedeman ter plaatse een onderzoek instelt?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s