Arnold Grunberg heeft dubbele primeurs vanuit Afghanistan (in NRC Handelsblad)

‘Arnold Grunberg heeft de primeur’ kopte een klein berichtje in NRC vanavond. Het ging daarbij om het feit dat Grundberg, die twee weken lang voor NRC Handelsblad ‘embedded’ was bij de Nederlandse troepen in Uruzgan, ‘nietsvermoedend’ op zijn website verklapte dat er een groot offensief was begonnen tegen de Taliban.

Voor mij had Grundberg eergisteren in dezelfde krant al ruimschoots een primeur met zijn artikel ‘Generaal Frank kwam als idealist’.

Hierin doet hij verslag van zijn eerlijk-open, en daarmee onthullend, gesprek met de hoogste Nederlandse militair in Afghanistan, generaal Frank- ‘een intelligente man met snor’:

‘Ik kan je een positief verhaal vertellen’, zegt hij, ‘over de wegen die wij hebben gebouwd, de kinderen die we naar school sturen. Ik kan je ook zeggen hoe ik erover denk’.
Ik geef de voorkeur aan het laatste.

‘Wij bekijken Afghanistan door een rietje van Uruzgan, maar Uruzgan is is een piepklein onderdeel van Afghanistan en Afghanistan kan niet worden begrepen zonder naar Pakistan te kijken, naar Rusland, naar Iran’.

De generaal pakt pen en papier. ‘Het handboek van de ‘counter insurgency’ zegt dat er een politiek proces moet zijn naast het militaire proces.

Het parlement hier is zo corrupt als ik weet niet wat, maar er is een parlement, een prestatie.
Negenennegentig procent van de mensen die op ministeries werken doen niets anders dan eten koken op een kleedje. Ik kwam hier als idealist, maar de de eenheid van de NAVO is vaak een illusie. iedereen is uit op politieke macht.’

Hij zucht. ‘Wij kunnen de leiding van de Taliban uitschakelen. Er is een lijst van Taliban-leiders.
Er zijn drie categorieen: Capture, Capture or Kill en Kill. Dat is een zorgvuldig proces.
Ik ga je niet vertellen hoeveel mensen op die lijst staan. Maar we kunnen militair nooit van de Taliban winnen. want ze maken integraal deel uit van de samenleving. In 2009 moeten ze meedoen aan de verkiezingen. Dat zou een oplossing kunnen zijn.

En wij? Ik verwacht dat we het a la Irak doen. We blijven hier tot en met 2010, wat in praktijk betekent dat de laatste Nederlandse militair dit land in 2012 zal verlaten. Politici denken denken niet verder dan dan de volgende verkiezingen.
Om hier iets op te bouwen moet je dertig jaaar blijven en zelfs dan weet je niet of het zal lukken’.

Commentaar: Zou eigenlijk overbodig moeten zijn. De meest tereffende uitspraak vind ik : ‘we kunnen militair nooit van de Taliban winnen. want ze maken integraal deel uit van de samenleving.’

Is afzijdigheid van Nederland in Pakistan, Afghanistan en Irak, werkelijk ‘naief’?

Afghanistan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s